С пътнически и товарни вагони до най-високата гара на Балканския полуостров


С пътнически и товарни вагони до най-високата гара на Балканския полуостров
Снимка: БДЖ
29 Юли 2021, Четвъртък


Специалният влак ще направи атракционно пътуване по случай 95 години от потеглянето на първата теснолинейка по жп линията Септември-Добринище

Автор: Десант

БДЖ и Гражданско сдружение „За теснолинейката“ организират пътуване със специалнa композиция по повод навършването на 95 години от потеглянето на първия влак по теснопътната жп линия Септември-Добринище.

За отбелязването на годишнината на 1 август любителите на теснолинейката ще могат да пътуват със специално осигурен за тях влак, който ще се движи по маршрута от гара Септември до най-високата гара на Балканския полуостров - гара Аврамово, съобщават от държавната железница.

Атракционният влак ще пътува в състав от стандартни пътнически вагони и товарни вагони, каквито смесени композиции са се движили всеки ден по линията до спирането на товарното движение в началото на века. Към състава на влака ще бъде включен и вагон бистро.

Композицията ще замине от гара Септември в 10:45 ч. и ще предложи богата туристическа програма за своите пътници.

По време на пътуването са предвидени престои на влака в гара Цепина за разглеждане на Дом-музея на теснолинейката, гара Велинград, гара Цветино – една от най-колоритните по маршрута и за фотопауза в дивата местност край спирка Света Петка, където в миналото парните локомотиви са зареждани с вода.

В гара Аврамово композицията ще престои час и половина, където пътуващите ще могат да се насладят на приятна разходка или пикник в красивата планинска местност.

При пътуването от Аврамово до Септември влакът ще престои на новата планинска спирка Стоян Митов, открита в чест на 100-годишнината от приемането на закона за построяване на теснолинейката, както и на спирка Велинград-юг, разположена в непосредствена близост до емблематичния велинградски парк „Клептуза“.

Композицията ще пристигне в гара Септември в 18:35 ч.

Цената на двупосочния билет е 45,00 лв. за един пътник с включено запазено място в двете посоки. Децата до 7-годишна възраст ще пътуват безплатно, без да ползват отделно седящо място, като при закупуване на билети е необходим документ, удостоверяващ тяхната възраст. БДЖ напомня, че децата на възраст до 10 години задължително пътуват с придружител. 

Билети могат да бъдат закупени от билетните каси в гарите София, Пловдив, Септември, Пазарджик и Велинград.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Груйо
30.07.2021 05:32:19
0
0
Поредния пиар на Кристиан Ваклинов, до кога ще си играе на влакчета и гледане на личната изгода. сп. Цепина, освен да е свърталище на гейски-любовни игри друго нищо не е! Амън от простотия от негова страна...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки