Бургас и Пловдив ще си сътрудничат в областта на културата и туризма


Бургас и Пловдив ще си сътрудничат в областта на културата и туризма
Снимка: Община Пловдив
29 Юли 2021, Четвъртък


На посещение под тепетата е делегация от морския град

Автор: Десант

Община Пловдив и Община Бургас предстои да подпишат официално Споразумение за сътрудничество в областта на културата и туризма. 

По този повод в Града под тепетата е на работно посещение делегация от морския град, водена от  заместник-кмет „Култура, туризъм и спорт“ на община Бургас Диана Саватева. Заедно с Людмила Кутиева, ръководител на Културен център „Морско казино”, те бяха посрещнати в сряда от Пламен Панов, заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив, Нина Димовска – началник – отдел „Култура, археология и културно наследство“, Елена Кантарева – и.д. директор на ОИ „Старинен Пловдив“  и Кирил Велчев – изпълнителен директор на Фондация „Пловдив 2019“ .

Заместник-кметът Пламен Панов влезе в ролята на личен гид на групата, която посети Епископската базилика на Филипопол.

Елена Кантарева – реставратор на мозайките на двете възхитителни базилики в Пловдив и Татяна Йорданова – екскурзовод, уредник в ОИ „Старинен Пловдив“ запознаха гостите с интересни факти от историята на обекта, неговото проучване, етапите на реставрация и най-интересните акценти в сегашното завършено състояние.

Програмата на двудневната визита, подготвена от домакините, включва посещение и на други емблематични забележителности и туристически атракции, сред които Античен театър, къща Клианти,  аптека „Хипократ“, Римски стадион, кв. Капана и други.

Днес ще се проведе среща, на която ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с размяната на гостуващи  изложби от фонда на двете градски галерии, съвместни концерти на духовите оркестри на Пловдив и Бургас, възможни практики за финансиране на културен и туристически продукт и възможностите за развитие на туристическите атракции.

Независимо от високите температури под тепетата, потокът от туристи в Епископската базилика на Пловдив не секва. Многобройни са и посетителите в Стария град и в Малката базилика.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки