Коригираха границите на Мишкова нива в решението за предоставянето й на Община Малко Търново


Коригираха границите на Мишкова нива в решението за предоставянето й на Община Малко Търново
Снимка: Архив Десант
28 Юли 2021, Сряда


Вижте какво беше съществуващото несъответствие

Автор: Десант

Правителството прие решение за изменение и допълнение на Решение № 799 на Министерския съвет от 2020 г. за безвъзмездно предоставяне за управление на археологическа недвижима културна ценност - публична държавна собственост, на община Малко Търново.

С решението се отстранява установеното несъответствие между границите по Акт за публична държавна собственост № 9770 от 2020 г. на археологическа недвижима културна ценност „Антична куполна гробница в местността „Мишкова нива“, намираща се в местността Градище край Малко Търново, и действителните й граници, определени в заповед № РД9Р- 77/5 октомври 2018 г. на заместник-министъра на културата.

Припомняме, че през лятото на 2018 г. на свое заседание Специализираният експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ) при Министерството на културата определи нов териториален обхват и предписания за опазването на археологическия обект в местността Мишкова нива.

Тогава в охранителната му зона бе включен и намиращият се в съседство могилен некропол, както и останките от антична римска сграда.

Актуализираните граници и режими дават възможност историческият паметник да бъде социализиран и експониран както трябва. Край него ще може да се изгради посетителски център, паркинг и всичко, което е нужно за разработването му като елитен туристически обект.


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки