Поставят сателитни предаватели на малки кресливи орли


Поставят сателитни предаватели на малки кресливи орли
Снимка: ИАГ
28 Юли 2021, Сряда


Те ще позволят да се идентифицират заплахите и причините за смъртност при тези птици по време на миграция и да се получи информация за техния миграционен път

Автор: Десант

Седем млади малки кресливи орли ще бъдат маркирани със сателитни предаватели.

Птиците, които се маркират, са от гнезда, намиращи се в различни защитени зони от Натура 2000 в България.

Тази година са поставени вече предаватели на две орлета в Източна Стара планина. До 3 август предстои маркирането на още пет, които обитават Дервентски възвишения, Западна Странджа и Суха река.

Поставянето на предаватели се извършва от опитни специалисти и е безопасно за птиците, като се използва най-разпространената и надеждна техника, практикувана в света. Маркираната птица свиква бързо и лесно с предавателя. Той не пречи на нормалния ѝ живот, при осъществяване на ежедневните дейности – лов, почивка, полет и други.

Сателитните предаватели ще позволят да се идентифицират заплахите и причините за смъртност при малките кресливи орли по време на миграция, да се получи информация за техния миграционен път, предпочитаните места, на които спират за почивка по време на дългия полет, временните им местообитания и много други важни събития от живота им.

Маркирането на птиците е в изпълнение на дейностите по проект „Мерки за опазване на малкия креслив орел и неговите местообитания в България“ по програма LIFE на ЕС.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки