Комисия решава за статута на римската крепост Апиария при с. Ряхово


Комисия решава за статута на римската крепост Апиария при с. Ряхово
Глави на мъж и на момиче, мрамор II-III в., Апиария
27 Юли 2021, Вторник


Античният кастел е част от Дунавския римски лимес, чиято кандидатура е част от Предварителния списък за включване в Световното културно наследство на ЮНЕСКО

Автор: Десант

Днес се провежда заседанието на междуведомствената комисия на Министерството на културата, която трябва да изготви предложение за предоставяне на статут и определяне режим на опазване на римската крепост Апиария при с. Ряхово.

Срещата се провежда в сградата на Община Сливо поле и включва представители на 14 институции, сред които Националния археологически институт с музей при БАН, Министерствата на регионалното развитие и благоустройство, на околната среда и водите, на земеделието и храните, Областна администрация – Русе и Общинската администрация в Сливо поле.

Русенският музей е представен от д-р Върбин Върбанов, уредник в отдел „Археология“, който се занимава с изучаване на античното наследство.

Определяне на териториалния обхват на Апиария – граници и охранителна зона, е от съществено значение, тъй като античният кастел е част от Дунавския римски лимес, чиято кандидатура е част от Предварителния списък за включване в Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Обектите от римско време, които са включени в кандидатурата от българска страна, са 32 на брой и обхващат 471 км по протежението на река Дунав. В русенско това са Римска крепост „Сексагинта Приста“, „Ятрус“ при Кривина, „Скаидава“ при Батин, „Тримамиум“ при Мечка, „Медиолана“ при Пиргово, „Тегра“ при Мартен и „Апиария“ при Ряхово.

Античната крепост Апиария при с. Ряхово датира от I в. като лагер на помощната войскова част на Римската империя. През Късната античност в пътеводителя на Хиерокъл е отбелязана като един от седемте града на провинция Втора Мизия. Крепостта е епископско средище на християнската религия в региона. По писмени сведения, кастелът е унищожен през 586 г. от аварите.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки