Втори сме в ЕС по брой на население с психично разстройство


Втори сме в ЕС по брой на население с психично разстройство
Снимката е илюстративна
27 Юли 2021, Вторник


Болниците често са принудени да поемат и ролята на домове за психичноболни 

Автор: Десант

По време на пандемията от коронавирус много страни по света обърнаха внимание и на психичното здраве. Оказа се, че България е втора в ЕС по брой на население с психично разстройство.

Психичните разстройства са 19 на сто и сме втори по най-голям принос за боледуванията, измерени чрез показателя "години живот в боледуване или инвалидност" (DALYs) в Европейския регион и те са най-важна причина за инвалидност, показва доклад на Сметната палата.

Одитът показва, че предлаганите здравно-психиатрични услуги се ограничават до стационарно лечение, тъй като всички дейности, свързани с проследяването, поддържащото лечение, рехабилитацията и ресоциализацията, са извън компетенциите на тези лечебни заведения и те не получават финансиране за това.

Поради това в държавните психиатрични болници в страната има десетки пациенти, които не са на активно лечение, но не се изписват, тъй като няма къде да бъдат настанени и на практика живеят там, посочват от Сметната палата. Така болниците са принудени да поемат и ролята на домове за хора с психични разстройства - практика, която съществува от десетилетия.

Няма възможности за рехабилитация на хоспитализирани психично болни пациенти. Неприемливо лоши, пренаселени и нехигиенични са всички съоръженията за тях - стаи, кабинети и др.

Крайно неравномерно е разпределението на специализираните кабинети в градовете. Най-много амбулаторни практики има в София, Пловдив и Варна, най-малко в Смолян, Разград и Монтана.

В извънболничните центрове липсват социални работници и психолози, които да осъществяват социално-рехабилитационни дейности.

Недостатъчни са специалистите по детска психиатрия и функциониращите стационарни легла за лечение на деца и юноши с психични заболявания.

Данните от анализите на РЗИ показват, че през 2017 г. 19 области са осигурени с по-малко от един психиатър на 10 000 души население. През 2018 г. 18 области имат по-малко от един психиатър на 10 000 души население. През 2019 г. 21 административни области са с по-малко от един психиатър на 10 000 души население. При посочените примери даже не се заявяват потребности от специалисти, подчертават от Сметната палата. Подобно е положението и с детските психиатри.

Сериозен проблем у нас са и нагласите на обществото към психично болните - те продължават да бъдат стигматизиращи и често дискриминационни.

Напускайки лечебното заведение, психичноболните попадат в среда, която не е толерантна към тях, не ги подпомага, включително и най-близките им хора.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки