Община Карлово ще се опита да спаси вилата на Евлогий Георгиев с финансиране по европейска програма


Община Карлово ще се опита да спаси вилата на Евлогий Георгиев с финансиране по европейска програма
Снимка: karlovo.tv
26 Юли 2021, Понеделник


За целта е изготвено проектно предложение за реставрация и адаптация на една от знаковите сгради в града

Автор: Десант

Община Карлово подготвя проектно предложение за реставрация и адаптация на една от знаковите сгради в града – вилата на Евлогий Георгиев. С него общинската администрация ще кандидатства пред Оперативна програма „Региони в растеж 2014 – 2020 г.“, по Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“.

В Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) вече са внесени необходимите документи за вилата на Евлогий Георгиев и за бившата текстилна фабрика – Щампата, които като ансамбъл да придобият статут на паметник на културата от национално значение.
   
През 2014 г. е изготвен идеен проект за консервация и адаптация на вилата на Евлогий Георгиев в Карлово – единствената сграда от завещанието на най-големите български дарители Евлогий и Христо Георгиеви, останала общинска собственост.

Тъй като към онзи момент сградата е част от групов паметник на културата от местно значение, през същата година проектът, скицата и визата за проектиране са съгласувани с НИНКН. Пред Норвежкия фонд Общината кандидатства за финансиране на проекта, но той е одобрен като резервен поради липса на достатъчно финансиране по Програмата.

В края на 2018 г. карловската общинска администрация започва аварийно спасяване на вилата със средства от бюджета. Те обаче не са достатъчни за цялостното възстановяване на сградата.
   
В началото на март 2019 г. Националният инициативен комитет, създаден за честване 200 години от рождението на Евлогий Георгиев и 195 години от рождението на Христо Георгиев, започва дарителска кампания с цел да бъде възстановена и реставрирана вилата на най-големия дарител.

Сградата е почти 130-годишна. През 50-те години на ХХ век е използвана за детски лагер, а през 70-те и 80-те години на миналия век там са обособени административни канцеларии.

Оставена без обитатели, в следващите години тя бързо започва да се руши.


В категории: Новини , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки