Готови са рисунките за новото помагало, посветено на Ивановските скални църкви


Готови са рисунките за новото помагало, посветено на Ивановските скални църкви
23 Юли 2021, Петък


Учебникът се фокусира върху личността и делото на Св. Йоаким и светостта и значението на скалната обител

Автор: Янко Крумов

Историческият музей в Русе получи три от изображенията за новото помагало, което ще бъде разработено за часовете по музейна педагогика. То е част от проекта „800 години Ивановски скални църкви: Ломският отшелник“ и се фокусира върху личността и делото на Св. Йоаким и светостта и значението на скалната обител.

Рисунките са дело на художника Милен Йорданов и имат за цел да допълнят и подпомогнат възприемането на музейния разказ.



Едно от изображенията представя фигурата на цар Иван Асен II с макет на църквата „Св. Архангел Михаил“, която дарява. Другото е художествена възстановка на централната част от църквата „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат (така наречената Съборена църква), направена съобразно ктиторски портрет, изографисан в църквата. Третото изображение визуализира Царевец, където Свети Йоаким става Първи Търновски патриарх. Предстои създаването на още седем рисунки, посветени на скалния комплекс при с. Иваново.

Проектът „800 години Ивановски скални църкви: Ломският отшелник“ предлага още един възможен ракурс към отбелязване годишнината от създаването на скалната обител – изготвяне на тематично помагало и конструиране на цялостен образователен модул за часовете по Русезнание.



По този начин активностите, включени в официалната програма на честванията, ще обхванат и достигат всички потенциални категории публики – държавни и местни власти, научната общност, представители на приложните изкуства, жителите и гостите на Русе от всички възрасти, а с издаването на книжното тяло в дейностите ще бъдат въвлечени и подрастващи.

Помагалото ще предложи богат набор от знания за скалната обител при с. Иваново посредством множество схеми, рисунки, снимки, информационни текстове, адаптирани за деца, познавателни игри и въпроси, любопитни факти за малко познати процеси и явления. Целта е получаване на трайни знания у подрастващите за средновековната култура и начин на живот.

Образователният модул към проекта пък обединява вече изпробвани активности, свързани със средновековните практики – строеж на средновековна кула, работа с интерактивни табла, редене на пъзели, конструиране на керамични съдове по зададен модел, тъкане на станове, преобличане със средновековни дрехи, които подпомагат процеса на възприемане и усвояване на знания за структурата на средновековния град, йерархическата организация и използваните през XIV в. занаятчийски техники.

Изготвянето на учебно помагало и конструирането на образователен модул ще съдействат за по-лесното, бързо и адекватно осмисляне на теми, свързани с изграждането и функционирането на скалните манастири и тяхната роля за утвърждаването на православната религия сред населението на Второто българско царство, ценността и значението на манастирския комплекс като важен книжовен и духовен център, правилното „четене“ на сцените на автентичните стенописи – образци на Палеологовото изкуство на Балканите, както и изучаване средновековни практики и начин на живот в региона през XIV в.

Не на последно място знанията, адаптирани спрямо възрастовите възприятия на участниците, са доказан във времето начин за изграждането на културна идентичност у подрастващите, стимулиране на познавателните процеси, съхраняване на паметта за миналото, формиране на принадлежност към общността и свободно общуване с различните форми на местно наследство.


В категории: История , Духовни средища , Добри Вести , Църкви и манастири , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки