Брадата агама е новият обитател на русенския Екомузей


Брадата агама е новият обитател на русенския Екомузей
Снимка: РИМ-Русе
21 Юли 2021, Сряда


Тя е предоставена от Радослав Радков от Кубрат, който до този момент я отглеждал като домашен любимец, но повече не може да продължи да се грижи за нея

Автор: Десант

Русенският Екомузей получи дарение на нов екземпляр – брадата агама. той бе предоставен от Радослав Радков от Кубрат, който до този момент го отглежда като домашен любимец, но поради липса на достатъчно пространство в дома си, не може да продължи да се грижи за него.

Агамата е на две години и носи името, което й дават досегашните й собственици – Мишо. Животното идва със собствения си терариум, снабден с инфрачервена светлина и UV-лампа, които са необходими за поддържането на жизнения статус на екземпляра на ниво и имитират условия, близки до естествените.

Интериорът на терариума е от природни материали, обособени в него са местата за пиене на вода, хранене и къпане на агамата. Менюто на животното включва основно растителна храна.

В момента специалистите на Екомузея изучават условията на живот и навиците на новия обитател, за да се запазят такива, каквито са били до този момент, което ще съдейства за по-бързата му и лесна адаптация в музея.

Брадата агама е вид брадат дракон – гущер, обитаващ разнообразни пустинни и полупустинни територии в Австралия. Видът е много популярен за отглеждане като домашен любимец и се среща в множество зоопаркове.

Възрастните екземпляри от вида обикновено израстват до около 60 см на дължина, като повече от половината от дължината им заема опашката. Те варират в широки граници: кафяви, сиви, червеникаво-кафяви, червени, жълти, бели, оранжеви, зелени. Способни са да променят в известна степен нюанса на цвета си, което им е от полза при регулирането на телесната температура. Агамите демонстрират превъзходство над други организми чрез характерно клатене на главата.

Благодарение на новото дарение Екомузеят разполага вече с две агами. Пространствата и ресурсите на музея обаче са ограничени и затова специалистите препоръчват на хората да избират внимателно домашните си любимци, за да не се налага да се разделят с тях.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки