България е лидер в Европа в защитата на вековните гори, които у нас заемат обширни територии


България е лидер в Европа в защитата на вековните гори, които у нас заемат обширни територии
Снимки: ИАГ
21 Юли 2021, Сряда


Тази даденост ни дава възможност да сме водеща страна както в опазването на биологично разнообразие, така и в предлагането на приключенски туризъм сред дива природа

Автор: Десант

„България е лидер в Европа в защитата на вековните гори“ обяви д-р инж. Александър Дунчев – изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите по време на опознавателното посещение на гора във фаза старост - букова 100-годишна гора в Природен парк „Витоша“.

През октомври миналата година българските стари гори получиха заслужено отличие като спечелиха вота на европейските граждани за забележителни достижения в управлението и опазването по „Натура 2000“ – мрежата на Европейския съюз от защитени природни обекти.

България е една от малкото европейски държави, в които все още има запазени обширни територии с вековни гори. Тази даденост ни дава възможност да сме водеща страна както в опазването на биологично разнообразие, така и в предлагането на приключенски туризъм сред дива природа.

Площта на слабо повлияните от човека вековни гори в нашата страна е не повече от 4-5% от всички гори в България (при средно 1% в Европа) или около 150 000 - 200 000 хектара. Една част от тях попадат в строги защитени територии, но повечето са извън такива и се опазват благодарение на изискванията на националното и европейско законодателство.

Процесът за законовата защита на вековните гори стартира през 2016 г. с обособяването на 110 хиляди ха държавни гори за „Гори във фаза на старост“ в Натура 2000, което практически означава удвояване на съществуващите в страната резервати.

Благодарение на научните проучвания, днес до голяма степен се знае къде са последните вековни гори на България. През последните години опазването им е поставено като цел както при сертификацията на горите, така и в законодателството, касаещо управлението на горите в НАТУРА 2000.

Именно във връзка с актуалните нормативни изисквания, Министерството на земеделието и горите обяви за опазване 111 000 ха стари гори. Те са изключени от дърводобив  и представляват около 7% от горските местообитания в защитените зони от НАТУРА 2000. Тези гори са собственост на държавата и попадат в границите на държавни горски и ловни стопанства.



Благодарение на съвместната дейност на МЗХГ и ИАГ, природозащитните организации, българските учени и горската администрация, България се нареди сред първите държави в Европа, които предприеха реални стъпки за защита  на последните вековни гори в държавата и Европа. Тази инициатива е продължение на усилията на десетки български лесовъди за опазването на старите гори до наши дни.

Единствено във вековната гора дърветата достигат пределна възраст, понякога до 300-400 г., и придобиват величествени размери от над 40-50 м височина и 1-2 метра дебелина.

Вековната гора играе ключова роля срещу ерозията и опазването на водите. Тя е дом на редица горски обитатели и чудесно място за отдих и туризъм.

Вековните гори се отличават с на пръв поглед хаотична структура, включваща групи от млади и зрели дървета, стоящи и паднали стари дървета, дървета с хралупи, разлагаща се мъртва дървесина и други признаци.

Това разнообразие от местообитания характеризира вековните гори за близо 30% от горските видове организми, които са изчезнали в стопанските гори в резултат на подмладяването на гората, отстраняването на хралупестите дървета и намаляването на мъртвата дървесина под критичните за тези видове количествени прагове.

Такива видове са белогърбият и трипръстият кълвач, уралската улулица, пернатоногата кукумявка, бръмбърът Алпийска розалия, широкоухият прилеп, рисът и други редки животни.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
О, Боже!
29.07.2021 15:25:06
0
0
България била лидер! Като си изсича горите безразборно и без разрешение! Видели сте вие горите в Европа! Знаете ли, че на крачка от центъра на Бон, например, насред града, има парк именно с вековни дървета! Никой клонка не може да откърши от тях. Идете в Айтоския Балкан - вижте как кой където си иска, от там сече...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки