В Поликрайще връчиха почетни звания на дарителите на храма „Св. Марина“


В Поликрайще връчиха почетни звания на дарителите на храма „Св. Марина“
19 Юли 2021, Понеделник


Отличията пожлучиха техните потомци, сред които е и проф. д-р Янка Тенева Тянкова-Тодорова – понастоящем зам.-ректор на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“

Автор: Проф. д-р Георги Георгиев и д-р Марияна Георгиева

На 17 юли 2021 в Поликрайще тържествено бе отбелязан празникът на света великомъченица Марина – небесната закрилница на Поликрайще и патрон на църквата в селото.

В старинния храм, носещ името на светицата, осветен лично от Великотърновския митрополит Климент (Васил Друмев) през 1885 г., в знак на благодарност към хората, които са го градили, бяха връчени почетни звания „Заслужил дарител на Поликрайще“ на техни потомци. С честта бяха удостоени свещеник Христо Попиванов Пендов, Юрдан Димитров Карамаринов, Трифон Иванов Млеченков, Атанас П. Сърнов и Ангелина хаджи Трифон Тодоранова.

Свещеник Христо Попиванов Пендов е един от най-изтъкнатите български възрожденци от Търновско. Той е спомоществовател на българска възрожденска литература, издавана в Букурещ, Цариград и Русчук (Русе). Участник в църковните и национално-освободителните борби. Член на Вътрешната революционна организация на Васил Левски, личен приятел на отец Матей Миткалото.

Той е заклет от Левски в присъствието на Миткалото и взима участие в подготовката на Априлското въстание, като подпомага с парични средства революционната организация и оказва съдействие на руските освободителни войски.

В знак на уважение към заслугите му, свещеник Христо Попиванов Пендов е погребан в църковния двор.

Отличието бе връчено на неговата праправнучка проф. д-р Янка Тенева Тянкова-Тодорова – понастоящем зам.-ректор на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.



Юрдан Димитров Карамаринов е един от най-успешните администратори на Поликрайще. Той е бил три пъти негов кмет в края на XIX и началото на XX век. Голям дарител на църквата и училището. Погребан в църковния двор. Синът му Димитър е герой от Балканската война, загинал при Лозенград.

По време на неговото управление е извършено планиране на селото и започва първият етап от изграждането на чаршията на населеното място откъм западната й страна. Благоустроява се централната му част и се насипват много улици.

Отличието му получи неговият праправнук г-н Атанас Димитров Карамаринов.

Трифон Иванов Млеченков и Атанас П. Сърнов са газди в Будапеща. В продължение на осем години те и техните сътрудници събират средства за направата на камбаната на църквата. Тя е излята в най-добрата фабрика за камбани в Европа, намираща се в Будапеща – „Тури и син“, като върху нея са изписани и имената на дарителите.

Камбаната е докарана с кораб до пристанището в Свищов, а оттам – с волска кола до Поликрайще. Осветена е през 1896 г. от протойерей Никола Попгеоргиев Маринов. Поставена е на камбанарията, издигната от Колю Фичето на около 40 метра от храма. През 1930 г. е монтирана под кубето на върха на новата камбанария на църквата, изградената при притвора откъм западната страна на сградата.

Трифон Иванов Млеченков е погребан в църковния двор.

Отличията получиха правнуците на Млеченков и Сърнов – доц. д-р Живко Трифонов Карапенчев, дългогодишен декан на Педагогическия факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и Румен Димитров Сърнов.

Ангелина хаджи Трифон Тодоранова заедно със своя съпруг хаджи Трифон Тодоранов даряват 300 хиляди златни унгарски крони на училището за построяване на първия училищен водопровод в памет на техния внук Трифончо, заболял от пневмония, пиейки ледена вода и напуснал ги скоро след това.

Ангелина хаджи Трифон Тодоранова е голяма дарителка за направата и изписването на иконостаса. Заедно със съпруга и внучето си са погребани в църковния двор.

В тяхна чест и благодарност за огромното им дарение за училището през 1919 г. протойерей Никола Попгеоргиев Маринов установява Деня на дарителите на Поликрайще – Трифоновден. През тази година той беше възстановен след повече от 70 г. прекъсване.

Отличията за нея и съпруга й получи Мариана Димитрова Роева-Тодоранова, съпруга на правнука им Румен Йорданов Тодоранов.

Най-големият съвременен спомоществовател на църквата Марин Георгиев Маринов бе удостоен с Почетното отличие „Петър Хаджипетков“.



В продължение на повече от три десетилетия той полага огромни грижи за храма. Благодарение на тях той днес сияе както в първоначалния си величествен вид. Изцяло са възстановени покривът, фасадата, мазилките, подовите настилки, иконостасът, иконите, част от стенописите,  а  църковният двор е оформен като прекрасен парк с алеи от рози и японски вишни.

Марин Маринов полага грижи и за гробовете на погребаните в него видни личности на Поликрайще – свещеници, опълченци, кметове, големи дарители за обществено полезни цели.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки