Бойко Борисов се отказа от депутатското място


Бойко Борисов се отказа от депутатското място
15 Юли 2021, Четвъртък


Одобрени са исканията и на още няколко новоизбрани народни представители, които се отказват да влязат в парламента

Автор: Десант

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няма да е депутат в 46-ото Народно събрание. Той беше избран като водач на листата на партията си в София и Пловдив. Централната избирателна комисия (ЦИК) прие заявлението му за отказ от депутатско място късно вечерта в сряда.

Първоначално ЦИК отхвърли искането на Борисов. Заместник-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов изрази несъгласие с практиката избрани от гласоподавателите депутати да се отказват от мястото си. Според него така се позволява на популярни личности само да привличат подкрепа към партията си, без след това да трябва да изпълняват задълженията си в Народното събрание.

Нормалната процедура изисква избран за депутат да поиска да бъде освободен от институцията, в която е избран, каза Томов. Според него с подобни решения ЦИК насърчава подвеждане на избирателите.

Членовете на ЦИК, които защитаваха тези решения, казаха, че не може комисията да накара някой да е депутат "насила".

Молбата на новоизбрания кмет на Благоевград Илко Стоянов от "Има такъв народ" да се откаже от депутатското си място също беше одобрена на заседанието на ЦИК. Одобрени бяха и исканията на Николай Колев, кандидат от листата на ДПС и на проф. Григор Горчев, който бе водач на листата на ГЕРБ - СДС в Плевен, да не бъдат обявявани за избрани за депутати, съобщава Медиапул.

Самият Борисов каза по-рано в сряда, че не смята да става депутат, защото имунитетът му би бил пречка за полицаите, а той не иска да им пречи, защото ги обича като колеги.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки