Машини за гласуване масово се чупят в цялата страна


Машини за гласуване масово се чупят в цялата страна
11 Юли 2021, Неделя


Сред тях са 23 РИК – София, 2 в Благоевградски избирателен район, 2 в Силистренския, 1 в Бургаски, 2 в Добрички и много други

Автор: Десант

В 56 секционни комисии машините се заменят с хартиени бюлетини. До към 10,30 ч.  решение за преминаване към хартиено гласуване ЦИК беше взела само за 12 секции,  след които още 44 се оказаха в невъзможност да продължат гласуването с машини, съобщава БНР.

Сред тях са 23 РИК – София, 2 в Благоевградски избирателен район, 2 в Силистренския, 1 в Бургаски, 2 в Добрички и много други.

Според говорителя Росица Матева, обаче, тази бройка е пренебрежимо малка в сравнение с общия брой устройства – 10 516.

Заради късно пристигащата по одобрения ред информация за неработещи машини, ЦИК взе решение самите районни избирателни комисии да преценяват на място дали да се премине към гласуване с хартиени бюлетини. Председателят Камелия Нейкова

„Съответната РИК да вземе решение, да уведоми незабавно секционната избирателна комисия, където са на лице такива обстоятелства и ЦИК да получи екземпляр от взетото решение, което трябва да е мотивирано“, каза тя.

Технически проблеми са установени в 26 избирателен район - София област, съобщи председателят на Районната избирателна комисия Димитър Димитров:

"В 26 избирателен район в Софийска област също има проблем с машинното гласуване. Изборите трудно започнаха в голяма част от общините в Софийска област", посочи София Димитър Димитров.

В Костинброд изборият ден се забави заради проблем с машините.
"Снощи в 11.30 са дошли машините в Драгоман и Сливница. В Душанци машината показа друга дата и час. Чакаме техника да дойде, не е спряна. Чакаме да видим решението на казуса. Още една в Костинброд, шеста секция, изкарва ценова разписка ".

Машината в Костинбродвече е поправeна. Другата машина, с която имаше проблеми, остава запечатана, съобщи председателят на Районната избирателна комисия за София област, Димитър Димитров.

С повече от час се забави началото на изборния ден в 13-та секция в столичното 55 Средно училище "Петко Каравелов". Причината -  неработещ контакт, към който е била свързана машината за гласуване.

В Самоков, в три от училищата е спрял токът, но машинното гласуване е продължило, след като устройствата са заредени с акумулатори.  

В 1 343 секции в страната и 39 в чужбина ще се броят контролните разписки и ще се сравняват с машинния протокол.

Секциите ще бъдат оповестени днес в 16 часа. 757 секции в чужбина са проверени за готовността им за изборите.

Над 20 се проверяват в момента. Две секции в Германия няма да отворят, но това беше ясно още в петък.
"20 сигнала за машини, които не работят и една секционна комисия, която въобще не можа да стартира изборния ден, тъй като софтуера на машината се оказва, че е настроен с два часа разлика - тоест преди 9:00 ч. не може да тръгне. Чакаме указания от ЦИК".

В област Ловеч, в трета секция в Луковит, машината е отказала и гласуването все още не е започнало, тъй като се чака решение да се пристъпи към гласуване с хартиени бюлетини

В Област Велико Търново машината в Полски Тръмбеш е доставена с инсталиран софтуер, който не е за региона. Избирателите гласуват с хартиени бюлетини, посочи председателят на РИК Николай Илиев:

Проблем с машина в смядовското село Янково наложи изборите и там да  подават хартиени бюлетини, съобщиха от РИК Шумен.

В две секции в Червен бряг е установено, че часовниците на машината са настроени с един час разлика от реалното време. Ако се наложи, там гласуването ще бъде удължено с час, уточниха от РИК. Гласуването протича нормално.

В Сливен за кратко бе спряно гласуването заради несъответствие между името на кандидат в машината и листа с преференции пред вратите. От РИК съобщиха, че проблемът не е в машините и листите пред вратите ще бъдат сменени.

Фалстарът е заради техническа грешка в информационните книжни табла пред изборните секции. Веднага са отпечатани нови книжни табла.

Гласуването продължава в нормална обстановка. Грешка в софтуера на машините за гласуване няма, подчертаха от Районната избирателна комисия.

В секциите, в които гласуват хората от ромския квартал Надежда, в Шесто училище, машините работят, но избиратели почти няма до ранния обяд. До 10,00 часа има само 60 души гласували:

За  проблеми с машинното гласуване в разградските села Раковски и Тодорово информират от РИК-Разград. Разписката, отпечатвана при вота, е с различна дата, уточни говорителят Юмгюл Ахмедова.

Уведомена е ЦИК и се очаква решение. Сутринта е имало и закъснения на някои от членовете на СИК. Тези, които не са се явили са сменени.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки