ЕК одобри българската схема за подкрепа на отглеждащите маслодайни рози


ЕК одобри българската схема за подкрепа на отглеждащите маслодайни рози
Снимката е илюстративна
08 Юли 2021, Четвъртък


Допустимите бенефициери ще бъдат компенсирани за загуби, понесени между март 2020 г. и декември 2021 г., до приблизително 50 евро на хектар

Автор: Десант

Европейската комисия одобри българска схема в размер на 1,5 милион евро в подкрепа на малките и средни предприятия, занимаващи се с отглеждане на маслодайни рози, засегнати от пандемията от коронавирус. Мярката беше одобрена съгласно Временната рамка за държавна помощ.

Подпомагането в рамките на схемата ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства. Схемата има за цел да смекчи недостига на ликвидност, пред който са изправени бенефициерите поради пандемията от коронавирус, и ограничителните мерки, които българското правителство трябваше да приложи, за да ограничи разпространението на вируса.

Допустимите бенефициери ще бъдат компенсирани за загуби, понесени между март 2020 г. и декември 2021 г., до приблизително 50 евро на хектар рози. Очаква се от мярката да се възползват между 500 и 1000 земеделски дружества.

Комисията установи, че българската схема отговаря на условията, посочени във Временната рамка. По-специално, помощта i) няма да надвишава 225 000 евро на бенефициер; и ii) ще бъде предоставена не по-късно от 31 декември 2021 г.

Комисията стигна до заключението, че мярката е необходима, подходяща и пропорционална за преодоляването на сериозни затруднения в икономиката на държава членка в съответствие с член 107, параграф 3, буква б) от ДФЕС и условията, определени във Временната рамка. Въз основа на това Комисията одобри мярката съгласно правилата на ЕС за държавната помощ.


В категории: Новини , Земеделие и скотовъдство

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки