Делта вариантът на коронавируса вече догонва у нас британския щам


Делта вариантът на коронавируса вече догонва у нас британския щам
Снимката е илюстративна
07 Юли 2021, Сряда


Математиците коментират, че засега все още не успява да пробие, но това ще е така още малко време

Автор: Десант

Все повече страни регистрират по-висок брой на новозаразени с коронавирус покрай новия „Делта" вариант.

„Към този момент нямаме основания за притеснения. Лятото ще изкараме спокойно, а после може и да се случи нещо. Може да гледаме Гърция - те са месец пред нас", обяви пред Нова телевизия математикът проф. Николай Витанов.

43 са установените у нас от НЦЗПБ случаи на Делта вариант на SARS-CoV-2, известен като Индийски вариант, и един случай има на Бета вариант, известен като Южноафрикански. От Алфа варианта (Британския) случаите са 49.

Пробите са взети от пациенти с COVID-19 в периода 1-25 юни 2021 г. и са от 14 области на страната.

Трима души, при които е установен Делта вариантът на COVID-19, са починали.

Професор Витанов коментира, че засега Делта вариантът на вируса все още не успява да пробие, но това ще е така още малко време. „Здравната система, действието на английския щам и летния сезон са три от четирите фактора за развитието му. Четвъртият е ваксинацията", уточни той.

Според него е необходимо да се внимава наесен. Въпреки че за всяка държава разпространението е различно, научната информация показва, че Делта вариантът се удвоява на 8 дни.

„Ако стигнем 1000 новозаразени, след седмица ще сме на 2000. Ако не направим нищо, след месец ще сме на рекорд - 8000 случаи на ден", обясни проф. Витанов.

Той добавя, че ще са нужни само 2-3 седмици на делта вариантът, за да пробие в застрашаващи размери.

Според имунолози, с «Делта» вариант на коронавируса човек може да се зарази на улицата, преминавайки без маска покрай някой инфектиран. Докато при предишните щамове бяха нужни много по-близки контакти между хората.

Някои от специалистите коментират, че за да се заразиш от уханския вариант бе нужно едва ли не да се прегърнеш и разцелуваш със заразен; при британския вариант бе достатъчно просто да седнеш на една маса или да поседиш в една стая с инфектиран индивид, а при делта щама само преминаването без маска покрай вирусоносител на улицата гарантира, че ще прихванеш заразата. 

При това, при новите мутации коронавирусът вече по-бързо се разпространява дори вътре в организма, тъй като вирусът се предава от клетка на клетка доста по-лесно от преди. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки