80% от българите вече мият и дезинфекцират ръцете си повече от 3 пъти на ден


80% от българите вече мият и дезинфекцират ръцете си повече от 3 пъти на ден
Снимката е илюстративна
07 Юли 2021, Сряда


Според проучване на Kantar TNS близо 2/3 (61%) от хората няма да прекратят употребата им след затихване на пандемията и напредването на ваксинацията

Автор: Десант

80% от българите мият и/или дезинфекцират ръцете си повече от 3 пъти на ден, а 61% смятат, че използването на дезинфекциращи продукти, в резултат на епидемията, вече е част от ежедневието им, показват резултатите от национално представително проучване на Kantar TNS, проведено през юни по поръчка на NAOS България.

Както повечето жители на Европа, българите бързо се пристрастиха към дезинфектантите. Близо 2/3 (61%) от участниците в проучването смятат, че използването на дезинфекциращи продукти вече е техен навик. Всеки пети човек ги употребява ежедневно и смята да продължи и след затихването на заболеваемостта и напредване на ваксинацията.

Изследването показва още, че 45% мият или дезинфекцират ръцете си повече от 5 пъти на ден. 75% от запитаните потвърждават, че след масовата ваксинация срещу COVID-19 ще продължат да мият и дезинфекцират ръцете си по същия начин.

Почистването на ръцете с този тип продукти или честото им миене със сапун обаче има и негативни резултати при някои хора - над 1/3 от запитаните се оплакват от суха кожа.

Най-честите притеснения на потребителите спрямо дезинфекциращите гелове и спрейове са свързани с последствията от употребата им върху кожата на ръцете и с наличието на алергени. Всеки пети потребител на дезинфектанти забелязва сухота на кожата. Раздразнения и напуквания на ръцете са също сред по-масовите оплаквания.

41% от хората с проблем са се консултирали с дерматолог, фармацевт или общопрактикуващ лекар. 

Постоянното миене и дезинфекциране, което вече не е характерно само за представителите на медицинската гилдия, а е типично и за членовете на всяко семейство, изгражда нова представа за хигиена. 


В категории: Новини , Рецепти за здраве

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки