Прокуратурата: Има образувани административни производства за премахване на обекти на "Смокиня"


Прокуратурата: Има образувани административни производства за премахване на обекти на "Смокиня"
02 Юли 2021, Петък


Констатирани са 5 нарушения, има и наложени санкции, уточняват от прокуратурата

Автор: Силвия Горанова

В РДНСК – Бургас има образувани административни производства за премахване на обекти по реда на чл.57а, ал.1, ЗУТ, вр.чл.13, ал.6 от Закона за устройство на черноморското крайбрежие на морски плаж „Смокиня – Север“. Става дума за грандоманското заведение по подобие на „Какао бийч“ и „Бедрум“ в Слънчев бряг, построено на плажа на къмпинг „Смокиня“.

Това става ясно от съобщение до медиите от Прокуратурата на Република България.

Констатирани са 5 нарушения, уточняват от прокуратурата. Ето и целият текст на прессъобщението: 

„Установените от ДНСК констатации, че на територията на плаж „Смокиня - Север“, с част от издадените разрешения от главния архитект на община Созопол, се легитимира извършването на строителство, а не поставянето на преместваеми обекти, са констатирани по разпореждане на Окръжна прокуратура – Бургас по започнала на 12.04.2021 г. проверка. Още тогава ОП – Бургас се е самосезирала.

По надзорната проверка бе възложено на конкретните административни органи – ОД МВР Бургас, РИОСВ Бургас, кмет на община Созопол, гл. архитект на община Созопол, ДНСК София, РДНК Бургас, да предприемат контролиращи мерки за спазване на ЗУЧК, ЗБР, ЗООС, ЗЗТ, ЗУТ и съответните подзаконови нормативни актове, както и във връзка с нуждата от предотвратяването на нарушения и опазване на обектите за защита, предмет на опазване на защитените територии.

В изпълнение на разпореждането на Окръжна прокуратура-Бургас е установено, че морският плаж „Смокиня - Север“ и „Каваци - Юг“, общ. Созопол, попадат в границите на защитена територия по смисъла на ЗЗТ – природна забележителност „пясъчни дюни“ в м. „Каваците“, обявена със заповед на председателя на комитета за опазване на природата през 1974г.

Цялото землище на гр. Созопол, включително и територията на морския плаж, попадат в границите на защитената зона по смисъла на закона.

В изпълнение на акта на ОП-Бургас, РИОСВ е установила административно нарушение по Закона за защитените територии /ЗЗТ/ на територията на природна забележителност „пясъчни дюни в м. „Каваци“. Съставен е акт от 01.06.2021 г., като Директорът на РИОСВ Бургас е издал наказателно постановление, с което е наложена имуществена санкция в размер на 2000 лв. на дружество, за извършване на дейности в границите на защитената територия, без съгласуване с компетентен орган, изразило се в монтаж на преместваеми обекти.

На същото дружество е наложена още една санкция – отново в размер на 2000 лв., от Директора на РИОСВ, който е издал наказателно постановление, за това че без съгласувателна процедура е започнато изграждане на пясъчна дига в границите на защитена територия, без съгласуване с компетентен орган, което е и нарушение на ЗУЧК.


В изпълнение на указание на ОП-Бургас, от органите на ОД МВР Бургас е установено лицето, извършило зараването на пясъчната ивица на плаж „Смокиня – Север“, както и техниката, послужила за това. ОП Бургас е изискала от Директор ОД МВР Бургас и информация за реализиране на правомощията по чл.32 ал.11, вр. чл.30 ал.3 от ЗУЧК.

В резултат от възложените действия по проверката, РДНСК - Бургас е уведомила ОП-Бургас, че при извършени проверки са установени пет нарушения и започнали административни производства за премахване на обекти по реда на чл.57а, ал.1, ЗУТ, вр.чл.13, ал.6, ЗУЧК на морски плаж „Смокиня – Север“, както и за едно производство по същия ред за морски плаж „Каваци-Юг“.

По същата проверката е установено, че от главния архитект на община Созопол са издадени разрешения за поставяне на преместваеми обекти и съоръжения за спортно-развлекателна дейност и заведения за бързо обслужване на територията на плаж „Смокиня-Север“ - 11 на брой и „Каваци – Юг“ - 14 на брой. След запознаване с цитираните разрешения, се установява, че същите са с дата 01.06.2021 г. за плаж „Смокиня - Север“ и с дата 14.06.2021 г., 15.06.2021 г. и 31.05.2021 г. за плаж „Каваци – Юг“. Тези административни актове не са влезли в сила, тъй като липсват доказателства, че главният архитект на Община Созопол е изпълнил задължената си по чл.26 от АПК.

Въз основа на констатации по възложената от ОП –Бургас проверка по реда на надзора за законност, са отделени материали и е образувано и досъдебно производство за извършено престъпление по чл.278 В от НК.

С разпореждане от 28.06.2021г. ОП - Бургас е указала на гл. архитект на община Созопол, кмет на община Созопол, Директор ДНСК, Директор РИОСВ Бургас предприемане на съответни конкретни мерки (включително и налагане на принудителни административни мерки) за спазване на ЗУЧК, ЗБР, ЗООС, ЗЗТ, ЗУТ и съответните подзаконови нормативни актове, във връзка с нуждата от предотвратяването на нарушения и опазване на обектите за защита, предмет на опазване на защитените територии.

Информация за самосезирането може да откриете тук:
https://prb.bg/bg/news/50647-okrazhna-prokuratura-%E2%80%93-burgas-se-samosezira-po-publikatsiite-v-mediite%2C-kasaesht


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки