"Българските патриоти" посочиха проблемите в сектор "Земеделие" и стъпките за решаването им


"Българските патриоти" посочиха проблемите в сектор "Земеделие" и стъпките за решаването им
02 Юли 2021, Петък


Проблемите в бранша, както и приоритетите на родолюбивата коалиция бяха обсъдени днес на кръгла маса в Бургас

Автор: Десант

Изравняване на субсидиите на българските земеделци с европейските, стимулиране на тенденцията търговските вериги да предлагат български продукти и тяхната защита – това са само част от мерките в сектор „Земеделие“, които коалиция „Българските патриоти – ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ“ предлагат. Проблемите в бранша, както и приоритетите на родолюбивата коалиция бяха обсъдени днес на кръгла маса в Бургас.

На нея присъстваха водачът на листата за 2 МИР-Бургас Христиан Митев, кандидат-депутатите Николай Стоянов, Радослав Петков, Валери Ангелов, Боян Дяков, Йорданка Симеонова, Марияна Лефтерова и Ивайло Стаматов. Бяха поканени и експерти, за да изложат трудностите, пред които се изправят, и каква е правилната формула за решаването им.

Специално гости на събитието бяха Йордан Апостолов – водач на листата на коалиция „Българските патриоти – ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ“ в област Хасково и втори в Добрич, инж. Иван Кузманов и инж. Петър Петров. И тримата имат опит както в политиката, така и в земеделието, повече от 20 години работят в този сектор.

Част от точките в предизборната програма на коалицията включват още подкрепа на семейните стопанства, както и облекчено финансиране през банката за развитие чрез безлихвени кредити.

По отношение на проблемите в сектора, водачър на бургаската листа Христиан Митев обясни, че те са много – от финансиране на земеделските стопани, през субсидиите, до преработването на продукцията и предлагането в търговските вериги, така че то да стигне до потребителите.

„Решенията, които представихме днес, са напълно реалистични. Ние предлагаме например в  Българската банка за развитие да има специална кредитна линия, която да е насочена към българските производители, а не това, на което бяхме свидетели досега – там да бъдат обслужвани само едни големи фирми, занимаващи се основно с инфраструктурни проекти, а действително кредитните линии да бъдат насочени към малки и средни фирми, сред които да няма само фирми, но и производители“, обясни Христиан Митев.

Той е категоричен, че трябва да се продължи диалогът с големите вериги магазини, така че българската продукция да достига все повече до потребителя. Именно в 44-ото НС патриотите направиха първата крачка за това.

Христиан Митев благодари на експертите Йордан Апостолов, Петър Петров и Иван Кузманов, че са откликнали на молбата му да присъстват на тази важна за сектора дискусия.

Според Йордан Апостолов политиката през последните 20 години не е удачен модел за земеделското развитие, а в момента се нуждае от промяна и надграждане.

„Би трябвало да погледнем проблема от съвсем друга гледна точка и да насочим усилия – и като професионалисти, и като хора, занимаващи се пряко с тази дейност, да създадем модерни малки стопанства средни ферми, за да може да бъдат облагодетелствани големите произовдители, за да може да покажем на хората, че да се занимаваш със земеделие е доходоносна дейност. Те да знаят, че могат да живеят в собствените си населени места и да не търсят работа в чужбина като берачи на ягоди, а  могат да докарват доходи и да издържат своите семейства, децата им да израснат достойно тук в България“, каза Апостолов.

Ескпертът посочи още, че трябва да се насочи фокусът върху това да бъдат създадени действащи ферми и можещи фермери. Те да бъдат подкрепяни от държавата, но и не само да разчитат на това. „Единствено когато земеделските производители повярват в себе си, че това, което правят е успешно и полезно за тях и семействата им, тогава ние бихме могли да накараме хората да погледнат към този бизнес, както трябва“, допълни Апостолов.

Инж. Петър Петров, който е депутат в 43 и 44 Народно събрание, експерт по земеделие и европроекти, каза, че основен проблем е е преминаването на българското земеделие в латифондистки вид – в цяла община един се разполага.

„Хора, които започват да диктуват условията на бизнеса и не се грижат за инфраструктурата, която разрушават. Такива, които не създават работни места, а единствената им цел е печалбата. В това отношение ние от НФСБ направихме нещо много важно. Точно преди да излезем от 44-ото НС успяхме да внесем в рамковата програма за развитие на България през период 2021-2027 г. потвърдена в Европейския съюз реорганизация на помощта, която се оказва за малките предприятия. Но не както казва Мая Манолова за „малки и средни“, а точно сме определили къде трябва да бъде направена реорганизацията“, обясни инж. Петров.

От следващия програмен период парите действително ще стигат до малките производители, до малки селища. Защото ние внесохме поправка, която неизбежно ще се въведе в България, допълни той.

Участие в дискусията взе и инж. Иван Кузманов, земеделец от село Русокастро, общ. Камено. Както самият той каза – работи в бранша от 2 клас. Кузманов бе категоричен, че България се нуждае от патриотична организация, която да представлява българските интереси в Народното събрание. За състоянието, в което се намира земеделието в България, той обвини ДПС.

„Те упрявляваха земеделието толкова години, те го доведоха до това положение. Българският народ е крайно време да разбере, че единствено патриотите се борят за правата на всеки“, каза инж. Кузманов в заключение.

Българските патриоти се явяват на изборите на 11 юли с номер 16 в бюлетината.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки