Кметът на Созопол отговаря на обвиненията за „Смокиня“: ДНСК е паразитна институция


Кметът на Созопол отговаря на обвиненията за „Смокиня“: ДНСК е паразитна институция
01 Юли 2021, Четвъртък


Нека да го съборят обекта, щом твърдят, че има нарушение, каза Тихомир Янакиев

Автор: Светлана Николова

„Нека от ДНСК да го съборят заведението на плажа на „Смокиня“, щом има нарушения. Това е в техните компетенции.“ Така коментира кметът на Созопол Тихомир Янакиев становището на Дирекция „Национален строителен контрол“, според което главната архитектка на общината Радост Георгиева е маскирала монтажен строеж на плажа като „преместваем обект“.

Както вече стана ясно, по случая е сезирана Върховна административна прокуратура. От поделението на строителния надзор в Бургас са поискали Радост Георгиева да бъде санкционирана.

Какъвто и акт да бъде наложен спрямо нея, общината ще го обжалва на секундата, закани се Тихомир Янакиев.

„Спазили сме схемите и големината на обемите, одобрени от Министерството на туризма, дали сме разрешения за монтаж на преместваеми конструкции. Щом от ДНСК твърдят, че това не е така, да действат, добави кметът на Созопол.

„В опита ми с ДНСК, включително и покрай така наречената „подпорна стена“ на „Алепу“ знам, че това е институция, която си мие ръцете с абсолютно всички други. Така че изобщо не ме учудват техните действия. В този си вид ДНСК започва да се превръща в паразитна институция.
Ще се запознаем първо с това, което те са дали, ако евентуално ни го предоставят, или ще изчакаме прокуратурата да поиска от нас обяснения, документи и т.н.“ - каза още Янакиев.

Както вече стана ясно, началникът на ДНСК арх. Влади Калинов е подал сигнал до Върховна административна прокуратура във връзка с издадени от главния архитект на община Созопол Радост Георгиева 5 разрешителни за поставяне на преместваеми обекти на територията на морски плаж „Смокините –север“.

От заложените в проектите габарити на посочените в сигнала съоръжения и начина на тяхното изработване, категорично може да се твърди, че обектите са проектирани като монтажен строеж, а не като преместваем обект по смисъла на Закона за устройство на територията, категорични са строителните инспектори.

Нещо повече, в сигнала до прокуратурата е посочено, че издадените от главния архитект разрешения легитимират извършването на строителство на територията на морски плаж „Смокините – север“, създавайки правна привидност, че ще се изпълняват „преместваеми“ обекти.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Пую
02.07.2021 00:11:01
0
0
И сега с подпорната стена? Някоя институция нещо? Ходиха, гледаха, чесаха си репите и нищо. В белите държави щяха да дойдат багерите и за 2 дена нямаше да има ни хотел, ни подпорна стена. После имай вяра в държавните органи. Некомпетентност, мързел, корумпираност, нехайство са само малка част от думите, които може човек да каже за тях. Иначе като трябва да се пише акт или да се събори на някой бедняк гаража сме големи и силни.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки