Доц. Христо Хинков: Средната продължителност на живота у нас е намалял с 1,5 година


Доц. Христо Хинков: Средната продължителност на живота у нас е намалял с 1,5 година
Снимка: Дарик
01 Юли 2021, Четвъртък


България е водеща по болести на кръвообръщението, на дихателната система, друга важна причина за смъртността са мозъчно-съдовите болести

Автор: Десант

В периода 1 март 2020 г. - 31 май 2021 г. в България са починали 166 050 души. Данните от доклад за дейностите в отговор на пандемията от коронавирус, свързани със здравното обслужване на населението в периода представи на пресконференция днес доц. Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

По думите му неблагоприятната позиция на България по отношение на смъртността може да се предотврати с по-добро лечение, което според Хинков е показател за качеството на здравната система. За изследвания период средната продължителност на живота намалява с 1,5 година.

„Ние сме с 6 години по-малък показател, отколкото ЕС и на последно място в ЕС по очаквана продължителност на живота през последните 7 години. Още по-тревожно е, че годините на живот в здраве са по-малко от средните на ЕС, т.е. нашият народ е болен. Това успоредно с нарастващата възраст ще се окаже голямо предизвикателство за здравната система и това е един от основните фактори за голямата смъртност по време на COVID пандемията", коментира Хинков

За този период са починали над 166 хиляди души, като 78% от тях са на възраст между 60 и 89 години, това е таргетната група на COVID-19, това е рисковата група, която е пострадала най-много. Смъртността от COVID е 123,4% на 100 хиляди. Смъртността от COVID дърпа общата смъртност, защото се увеличават всички хронични заболявания посочи Хинков.

България е водеща по болести на кръвообръщението, на дихателната система, друга важна причина за смъртността са мозъчно-съдовите болести.

България е на 21 място в Европа по заболеваемост, като далеч преди нея са страни като Чехия, Словения. "Ние сме относително добре по отношение на заболеваемостта от COVID, но по отношение на смъртността сме на трето място", коментира още доц. Хинков.

Според него една от хипотезите е, че е много възможно здравната ни система да се е справила лошо, а друго обяснение по думите му е, че има много голяма група хора, които не са се регистрирали и са умрели в дома си.

Той обърна внимание и на големия брой хоспитализирани. По думите му 28 % от тях са с коронавирус, което прави всеки трети хоспитализиран да е с COVID.

По думите му България е на първо място в целия Европейски съюз по отношение на леталитета - заболели спрямо боледували от COVID-19.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки