Полицията ще пази от джипове защитените зони в Рила


Полицията ще пази от джипове защитените зони в Рила
Снимка: Нова телевизия
30 Юни 2021, Сряда


В борбата срещу нарушителите се включват общината, полицията, парковата дирекция, горското стопанство, икономическа полиция и държавната автомобилна инспекция

Автор: Десант

В началото на летния сезон институциите на крак заради джиповете в Рила. Към действащата целогодишна забрана за високопроходимите автомобили на територията на парка тази година ще се добави и още една. С нея ще се ограничи движението по пътищата, които тръгват от началната станция на лифта. По този начин властите се надяват да пресекат всякакви опити за нарушения, съобщава Нова телевизия. 

Досега, заради липсата на охрана на началната станция на лифта, джиповете тръгваха по черните пътища, а веднъж навлезли в гората, използваха всякакви тайни маршрути, за да превозват туристи. Така нарушителите на практика поставяха пред свършен факт парковата охрана, която стои на границата на парка високо в планината. Тази година обаче полиция застава на всички подходи към защитените зони.

„Ще има патрули, полицията даже в момента също дава дежурства, ние имаме човек от парков участък Дупница всеки ден на 17-и стълб, който следи да не минават джипове”, заявява в ефира на медията  Красимир Андонов, директор на Национален парк „Рила”.

В момента джиповете се движат от началната станция на лифта до началото на парковата зона. В района на 17-и стълб те трябва да оставят туристите, които да продължат да ходят пеша.

От 1 юли обаче планинарите ще могат да се предвижват само пеша или с лифта.

В организацията срещу джиповете се включват както общината, полицията и Парк „Рила”, така и горското стопанство, икономическа полиция и държавната автомобилна инспекция.

„Трудна история за справянето. По-скоро е въпрос на организация и на стиковане. Казват, че за гъби ходели, за билки. Както винаги и тази година мисля, че ще се справим - каквото и да коства”, посочва Калин Гелев, кмет на Сапарева баня.

От националния парк подчертаха още веднъж необходимостта държавата да осигури събираемост на глобите, които вече са наложени на нарушителите.

„Аз не съм информиран нещо да е събрано по наложените и влезли в сила наказателни постановления”, категоричен е директорът на националния парк.

„Има си направен лифт, може да се качват по него хората, мисля, че е много по-адекватно, защото става прекалено голям трафикът, според мен, и замърсяването на природата”, категорична е Вида Стаматова, турист.

В началото на летния сезон от Парк „Рила” припомнят на туристите, че къпането и навлизането в Рилските езера е напълно забранено.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки