Поморие бе домакин на форум за виното и винения туризъм в регион Бургас


Поморие бе домакин на форум за виното и винения туризъм в регион Бургас
Снимки: Авторът
29 Юни 2021, Вторник


Това бе последният информационен ден от кампанията за икономическите ползи, които предоставя Натура 2000

Автор: Диана Славчева

Художествената галерия „Дечко Стоев“ в Поморие бе домакин на последния ден от информационната кампания „Даровете на природата - споделена визия за екологична мрежа Натура 2000 в регион Бургас“. Събитието, озаглавено „Даровете на слънцето“, бе посветено на производството и употребата на местни продукти и екологичната мрежа „Натура 2000“.

Форумът бе открит с гостуваща изложба на бургаския музей „Из мистериите на виното или как го пият в Древна Гърция и Тракия“, а групата за автентичен фолклор „Странджанска огърлица“ при пристанище Бургас поздрави присъстващите с песни за виното и морето.



По време на работната сесия бяха представени  защитените зони от „Натура 2000“ в региона и бяха дискутирани възможностите за европейско финансиране и добрите практики на икономически и социални ползи от екологичната мрежа.

Презентацията на доц. д-р Захарий Дечев от Бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“ запозна присъстващите с винените турове по Черноморското крайбрежие.



В края на събитието участници от групата за автентичен фолклор „Шарена китка“ от с. Александрово представиха народния обичай „Зарязване на лозята“, а всички участници имаха възможност да дегустират вина от водещи изби в региона.



В проведената информационна кампания се включиха повече от 100 собственика и ползватели на земи, представители на туристическия бранш, ловци и риболовци, както и представители на общински структури от Бургаска област. Тя постави акцент върху развитието на местни стоки и услуги, които в контекста на екологичната мрежа „Натура 2000“ добиват нова, по-висока стойност.

В дните на кампанията бяха разгледани възможностите за екологични, социални и икономически ползи при добива на сол, лечебна кал и луга от Поморийското езеро, производството на мед със защитена марка „Странджански манов мед“, лозарството и винарството в екологично чистите райони на регион Бургас, като по този начин се осигури подкрепа за постигане на по-добра степен на съхраненост на видовете и местообитанията в защитените зони в региона.

Бенефициент на проекта е Национална асоциация „Българско Черноморие“. Той е финансиран от Оперативна програма „Околна среда“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки