Шабла и румънският град Черна вода подготвят общ туристически маршрут, представящ културата „Хаманджия“


Шабла и румънският град Черна вода подготвят общ туристически маршрут, представящ културата „Хаманджия“
Малка пластика теракота от Черна вода – „Мислителят“, 5000 – 4600 г. пр. Хр., Исторически музей Констанца. Снимка: Уикипедия
24 Юни 2021, Четвъртък


В рамките на проекта ще се разработят виртуална обиколка и приложения за смартфони на обектите в Добруджа на първата цивилизация на Стара Европа

Автор: Десант

Българската област Добрич и румънският окръг Констанца притежават уникално общо наследство: културата Хаманджия - най-ранната протоцивилизация на континентална Европа.

Култура Хаманджия (на румънски: Cultura Hamangia) е археологическа култура на уседнали земеделски племена от късната новокаменна епоха. Тя носи името на село Хаманджия до Бабадаг, Тулчанско, мястото където е проучен голям праисторически некропола. Нейната най-древната фаза е Блатница, открита при с. Дуранкулак. Това е и най-ранното уседнало земеделско население в Добруджа.

През третата си фаза, носителите на култура Хаманджия започват да се групират в големи общности, изграждащи свои административни и културни центрове, един от които е и селищната могила „Големия остров“ в Дуранкулащкото езеро. Именно това население изгражда първите каменни сгради в континентална Европа и строи своеобразни административтни – властови центрове. Малко по-късно то създава и първите в света предмети, изработени от злато, като такива са открити и в некропола при Дуранкулак.

Култура Хаманджия, се разпространява през 5500–4500 години пр.н.е. в Добруджа – от Югоизточна Румъния до Стара планина на юг. В Археологически комплекс Дуланкулак са застъпени всички етапи от нейното развитие, като през последната си IV-та фаза тя постепенно прераства в къснохалколитната култура Варна (4400–4100 г. пр. Хр.), световно известна с най-ранното обработено злато в света. От този период са и едни от най-известните и ценни артефакти свързани със тези праисторически култури, открити именно в землищата на общините Черна вода и Шабла.

Във връзка с реализирането на проект „Възстановяване на уникалното общо културно наследство и насърчаване на съвместния туристически продукт „Хаманджия – първа цивилизация на Стара Европа“ община Шабла обяви обществена поръчка за близо 60 хиляди лева без ДДС за разработване на виртуална обиколка и приложения за смартфони на обектите от туристически маршрут „Ханаджия“. 

Проектът цели да се използва наличния значителен потенциал за културен туризъм, като се решат проблемите, свързани с липса на информация и популяризиране, липса на завършен туристически продукт и за други непривлекателни археологически обекти, чийто ресурс все още остава недооценен.

И двамата партньори по проекта се надяват така значително да се увеличат туристическите потоци, да се подобри туристическата инфраструктура, което пък ще допринесе за възраждане на местната икономика. Така българският и румънският региони на Добруджа ще формират единна културна зона със съхранено уникално културно наследство и ще заеме подобаващо място на културната карта на трансграничния регион България-Румъния.

Обществената поръчка е свързана с разработване на виртуална обиколка на обектите от съвместния туристически маршрут „Хаманджия“, които включват „Археологически парк Дуранкулак-Хаманджия“ в община Шабла и Център Хаманджия в град Черна вода, чрез 3D дигитална реконструкция на обектите, озвучена на български, румънски и английски език, вкл. компютърна реконструкция на отделни сгради и происторически селища, ситуирани на „Големия остров“ в Дуранкулашкото езеро;

Ще бъдат разработени и мобилни приложения за смартфони, указващи туристическите маршрути за запознаване с културно-историческото наследство на култура Хаманджия – 1 бр. за Android и 1 бр. за iOS - триезични (на български език, на румънски език и на английски език).

Разработената от избрания изпълнител виртуална обиколка ще бъде излъчвана в Посетителския център в Археологически парк „Дуранкулак“ чрез очила за виртуална реалност от тип “all-in-one”.

Крайният срок за подаване на оферти е 5 юли. 


В категории: Добри Вести , Забележителности

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки