Стефан Пешев увисва на бесилото едва 22-годишен


Стефан Пешев увисва на бесилото едва 22-годишен
Мемориал на героя в Севлиево с думите му: „Продай си нивата, купи си пушка“. Снимка: Уикипедия
22 Юни 2021, Вторник


При подготовката на Априлското въстание през 1876 г. той е председател на Севлиевския революционен комитет

Автор: Атанас Коев

На 25 юни се навършват 145 години от обесването на Стефан Пешев – виден български революционен деец и изявен участник в национално-освободителното ни движение. При подготовката на Априлското въстание през 1876 г. той е председател на Севлиевския революционен комитет.

Бъдещият бунтар е роден в Севлиево на 2 ноември 1854 г. в будно и патриотично българско семейство. Негов брат е просветният и политически деец Петър Пешев.

Стефан завършва местното класно училище, при известния от този период даскал Марин Калугеров, а след това постепенно започва да се занимава с търговска дейност, като натрупва прилично за времето си състояние.



От 1873 г. навлиза активно в обществения живот на родния си град. По това време е привлечен и в редовете на революционното движение. Той е сред основателите на севлиевското читалище „Росица“ и един от дейните негови членове. За големите му заслуги към културната институция на града е избран за неин председател, като на този пост е в периода 1875-1876 г.

Видният севлиевец постепенно се превръща в главен организатор на революционното движение в родния си край, като през 1876 г. е избран едновременно за председател и касиер на Севлиевския частен революционен комитет. Като такъв Пешев развива огромна дейност, свързана с предстоящия в България бунт.

Под неговото ръководство през пролетта на 1876 г. с всички сили и средства се организира Априлското въстание в Севлиево и в околните му села –  Батошево, Кръвеник, Ново село, Гъбене и др. Усилено се набавят оръжие и боеприпаси, складират се храни и се шият въстанически униформи. Тази подоготовка скоро дава своите резултати, като след началото на въстанието тези села се вдигат на оръжие и оказват сериозна съпротива на османския поробител.

На 29 април 1876 г., в навечерието на избухването на бунта в Севлиевския район османските власти влизат в дирите на Стефан Пешев и успяват да го заловят. Веднага, под усилен конвой той е откаран в Търново, където е съден от Извънреден турски съд, заедно с други участници в избухналото и набързо потушено въстание.

Съдът го осъжда на смърт чрез обесване, след което отново е върнат в родния си град Севлиево, където е обесен на площада, заедно с друг голям наш революционен деец – Йонко Карагоьозов. Така геройски загива един от изявените ни бунтари, отдал младостта, богатството и живота си за свободата на България, а датата е 25 юни 1876 г.

Преживе видният севлиевски революционер се занимава и с публицистична дейност. През 1875 г. той е редактор на хумористичния лист „Гайда“, а също и на вестник „Тъпан“. В периода 1875-1876 г. е постоянен дописник на авторитетното издание „Напредък“.


В категории: Новини , Войни за освобождение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки