Жената на загиналия пилот майор Валентин Терзиев излезе със своя версия за ужасяващата трагедия


Жената на загиналия пилот майор Валентин Терзиев излезе със своя версия за ужасяващата трагедия
22 Юни 2021, Вторник


Въпросите, които Димитрина Попова поставя с разказа си, са много – за сигурността и подготовката на пилотите, както и за отговорността на институциите

Автор: Десант

Жената на загиналия пилот на МиГ-29 - майор Валентин Терзиев, излезе с нейна версия за ужасяващата трагедия. Димитрина Попова проговори пред Нова ТВ.

Информацията, която Димитрина е успяла да събере през последните 10 дни, е от колеги и приятели на съпруга си. Тя успяла да разговаря с тях в началото. Впоследствие обаче информацията става все по-малко.

„Нейната основна версия е, че мишената е пусната на по-ниска височина, отколкото трябва”, разказва репортерът на Нова ТВ Владислава Тричкова. „Колеги на майор Терзиев са й обяснили, че такава мишена се пуска на 9000 метра височина и ако до 5000 метра не е покосена, се прекратява следенето й. В случая е разбрала, че мишената е пусната на 5000 метра, а той я покосява на около 2500 метра. Така мишената е падала по-бързо, следователно и той е трябвало да пилотира по-бързо”, казва още тя.  

Въпросите, които Димитрина Попова поставя с разказа си, са много – за сигурността и подготовката на пилотите, както и за отговорността на институциите.

Майор Терзиев падна край Шабла на 9 юни. Точно 43 минути след полунощ самолетът му изчезва от радарите.

„Във въпросната нощ трябваше да се извършват нощни стрелби. Към 02:00– 03:00 часа трябваше да се прибере. Аз станах рано - към 05:00 ч., и видях, че го няма. Малко се ядосах, че един SMS не е изпратил”, разказва Димитрина Попова.

„Наш общ приятел ми изпрати съобщение: „Наред ли е всичко? Вальо прибра ли се?” Шофирайки изтръпнах. Защото отговорът ми е – не, не се прибра, но защо някой пита толкова рано сутринта точно за Вальо”, спомня си жената на загиналия пилот.

„Още при самото пускане мишената е спусната под 5000 метра - даже по-ниско. Тук е малшансът, че се е оказала дефектна. Скъсал се е парашутът и тя е падала много бързо. Той е бил принуден да завиши скоростта. Според мен е снишен много ниско, гонейки целта. Тук намирам грешка на ръководен пост, защото някой, виждайки какво е станало с целта, не е отложил стрелбата”, категорична е Димитрина Попова.

По думите й майор Терзиев е бил спокоен, съобщавайки, че целта е поразена. „Излизам от атака” - това са последните му думи. След това, според ген. Русев, е изчезнал от радара. За да изчезнеш веднага, моето обяснение е, че веднага след това си се разбил”, посочва тя.

Димитрина не изключва възможността за пилотска грешка, но в последните секунди на последния полет на майор Терзиев. 

„Този полет е воден от някой ръководител полети. Според мен са го докарали до такъв изход. И са разчитали накрая, че за 5 секунди ще се справи и ще обърне самолета. Не е взимал сам решенията. През цялото време поддържа връзка", разказа още Попова. Тя обаче не е разбрала с кого е била тази връзка. „Не казват. Завършекът на задачата може и да е пилотска грешка. Но защо казват „Полетът протичаше нормално”? Какво значи? Излез и кажи кой ръководеше, кога излетя, къде? Това е учение - не е тайна. Когато всичко е било изправно, някой те е ръководил и виждайки, че има нарушение на безопасността, те води натам... За мен това е даже не предумишлено, а умишлено убийство”, категорична е жената на загиналия пилот.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки