Започна проверка на незаконно строителство в чашката на язовир „Искър“


Започна проверка на незаконно строителство в чашката на язовир „Искър“
18 Юни 2021, Петък


Ще се проверява още дали се осъществява нерегламентирано изсичане на дървета

Автор: Десант

В изпълнение на конституционно установените си правомощия да следи за спазване на законността, Върховна административна прокуратура (ВАП) се самосезира във връзка с информация в медиите, в която се споменава незаконно строителство в чашката на язовир „Искър“, нерегламентирано изсичане на дървесна растителност и замърсявания.

По реда на чл.145, ал.1, т.3 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) и с оглед обезпечаването на живота и здравето на гражданите, ВАП разпореди на служебния министър на земеделието храните и горите, служебния министър на околната среда и водите, служебния министър на регионалното развитие и благоустройството и на столична община да бъде извършена проверка, свързана с обстоятелствата по случая.

По време на проверката  е необходимо контролните органи да установят има ли нерегламентирано изсичане на дървета и незаконно строителство в чашката на язовир „Искър“, както и да предприемат всички предписани от нормативните актове мерки, с цел защита сигурността на населението.

До ВАП следва да бъдат изпратени доклади, в които да са отразени посочените констатации, допуснати нарушения, образувани административни и административнонаказателни производства, както и мерките за преустановяване на нарушенията. Трябва да бъдат включени и всички данни за наличието на действия или бездействия от страна на административни органи.

Ако в хода на работата по случая бъдат установени и данни за престъпление, следва да се сезира компетентната прокуратура и структури на МВР.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки