Кандидат за депутат на ДБ замесен в скандалната сделка на плаж „Корал“


Кандидат за депутат на ДБ замесен в скандалната сделка на плаж „Корал“
16 Юни 2021, Сряда


На 14 юни в интернет се завъртя видео, което припомня акценти от казуса и изобличава Димитър Найденов

Автор: Севдалина Пенева

Един от кандидатите за депутати на коалиция „Демократична България – обединение“ в Бургас - Димитър Найденов, е замесен със скандалната продажба на земята до плаж Корал. Името му изплува като комисионер по сделката, получил тлъстата сума от близо 1,5 млн. лева.

На 14 юни в интернет се завъртя видео, което припомня акценти от казуса и изобличава Найденов.

Негови автори са членове на сдружение „Да запазим Корал“. Филмчето е било изготвено много по-рано и е било изпратено до ръководството на Демократична България, научи Десант. Оттам обаче не последвала никаква реакция. Напротив, Димитър Найденов е вписан на второ място в листата на коалицията в Бургас.



През годините последният незастроен плаж на юг от Бургас бе подложен на тежък законодателен и корупционен произвол, припомнят авторите на видеото. През 2002 година кметът на Царево Петко Арнаудов продава 120 декара земя, заедно с дюните на плаж Корал на фирма „Витатур“, зад която стои бизнесменът Сава Чоролеев. Цената е 840 000 долара.



По-късно част от земята е препродадена на испанската фирма Ибердрола инмобилиария. От документите в Имотния регистър става ясно, че платената обща цена е 32.6 млн. лв.

В дела около проекта обаче е посочена същата цена, но в евро. Грешка или опит за прикриване на данъци от огромната печалба, отговор на прокуратурата няма и досега. 



Каква е ролята на Димитър Найденов, един от тримата в лодката на Христо Иванов, участници в акцията в Росенец през 2020 г. за вдигане на рейтинга на Демократична България и едновременно с това за сплотяване на редиците на ДПС?

Към онова време той е в борда на директорите на „Витатур инвест“ на Сава Чоролеев с фирмата си „Санета“. Собственик и управител е на „Зенит комерс“. Към онзи момент е и прокурист на „Витатур инвест“, която е избрана за строител на планираното от Ибердрола вилно селище.


Сава Чоролеев

От решение 124 от 2009 г. на Административния съв в Бургас става ясно, че Найденов взима при продажбите на терените от Витатур на Ибердрола 720 000 евро комисионна. Димитър Найденов е изтеглен от позицията прокурист на Витатур веднага след местните избори през ноември 2019 г., когато става общински съветник в Бургас.

Сагата за Корал е с отворен край. Засега има наложена от съда забрана да се строи на терените, закупени от Ибердрола. Там инвестиционни интереси обаче продължава да има „Прайм Пропърти БГ“, която купува част от терените зад плажа от „Витатур“. Към онзи момент дружеството „Прайм Пропърти БГ“ е управлявано от столичния общински съветник на НДСВ Владимир Каролев. Който пък е дългогодишен член на борда на захарния завод "Победа АД" в Бургас, заедно със Сава Чоролеев и кмета на Бургас Димитър Николов.

През 2019 г. съдът разреши на „Прайм Пропърти БГ“, с която днес се свързва със Сава Чоролеев, да строи. Препъни камъкът за изграждането на ваканционно селище „Корал Резидънс“ е липсата на Общ устройствен план на община Цалево. С приемането на подробните устройствени планове в района ще започне и строителството на селището. Неговото място е върху скалите над плаж Корал и на терените до тези на „Ибердрола“.


Не вярваме, че човек, участвал в продажбата на дюни и прибрал комисионна за това, ще защитава реално българските плажове, коментират от сдружение "Да запазим Корал"

Потърсихме за коментар Димитър Найденов, кандидат за депутат от „ДБ – обединени“ за Бургас.

„Въпросното видео представлява хибридна новина. Там няма обвинения към мен, че съм извършил нещо нередно или неморално, но се правят внушения, че като депутат в бъдеще ще оказвам влияние при взимането на решения, свързани с Общия устройствен план на Царево. Това няма как да стане. Отговорност за общите устройствени планове носят съответните кметове. За съжаление и дело не мога да заведа срещу авторите на това видео, тъй като в текста няма квалификации по мой адрес“, коментира по телефона Димитър Найденов.

Той отказа среща с мотива, че в момента се изготвяла официална позиция от негово име.

„На г-н Чоролеев му трябва човек във властта... Има човек!“ - с тези думи завършва видеото.

Подробности очаквайте в предаването „Дискусионно студио“ на телевизия СКАТ.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Valia Lazarova
07.09.2021 13:36:12
0
0
При продажба винаги има комисионна за посредника! Виновен е продавачът, който продава защитени дюни!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки