Видният държавник Марко Балабанов е първият ни външен министър


Видният държавник Марко Балабанов е първият ни външен министър
16 Юни 2021, Сряда


На 16 юни се навършват 100 години от неговата кончина

Автор: Атанас Коев

На 16 юни се навършват 100 години от смъртта на видния български обществен, политически и държавен деец, участник в борбата на народа ни за църковно-национална независимост Марко Балабанов.

Бъдещият политик започва земния си път в китното подбалканско градче Клисура през 1837 г. в абаджийско семейство. Първоначално момчето учи в килийното училище на родното си село, а след това заминава за остров Халки, където завършва Духовната семинария.

През следващите години последователно учи право в Атина, медицина в Париж и философия в Хайделберг. В крайна сметка завършва право в Париж, където се дипломира с отличие като юрист.

През 1870 г. Марко Балабанов пристига в Цариград и последователно работи като адвокат и журналист. В турската столица той се включва в борбата на народа ни за извоюване на църковно-национална независимост. След това участва в учредяването на Българската екзархия, като за големите му заслуги през 1871 г. е избран за секретар на Църковно-народния събор, провеждащ се по това време в Цариград.

След жестокото смазване на Априлското въстание през пролетта на 1876 г. Балабанов, заедно с Драган Цанков е включен в състава на българската делегация, която посещава редица европейски държави, за да запознае правителствата и обществеността им с тежкото положение на народа ни след погрома на бунта.

След освобождението на България от османско владичество, през Временното руско управление видният български възрожденец е вицегубернатор на Свищов (1878 - 1879 г.). При съставянето на първото българско правителство, начело с Тодор Бурмов, той е включен в него като министър на външните работи и изповеданията и на този пост е от юли до ноември 1879 г.

Постепенно Марко Балабанов се издига като един от водачите на Консервативната партия в страната, но през 1882 г. преминава към Либералната партия. Когато през 1884 г. от либералите се отцепва крилото, водено от Драган Цанков, което се обособява в Прогресивно-либерална партия, той се присъединяна към него.

В периода 1883-1884 г. отново оглавява Министерството на външните работи и изповеданията във втория и третия кабинет на Драган Цанков. През 1901 г. става председател на Единадесетото ОНС, като преди това е избиран за народен представител в Първото, Четвъртото и Осмото ОНС.

Видният наш политик заема последователно редица дипломатически постове, като от 1880 до 1883 г. е дипломатически представител на България в Османската империя. След това от 1902 до 1905 г. представлява страната ни в Румъния, а от 1905 до 1906 г. е дипломатически агент в Гърция.

В продължение на дълги години Балабанов е преподавател в новооткритото Висше училище, дн. Софийски университет „Св. Климент Охридски“, където първоначално преподава гръцки език и литература (1889-1898 г.), а след това римско и каноническо право (от 1892 до 1902 г.).

От 1881 г. е дописен член на Българското книжовно дружество (дн. БАН), а от 1884 г. е негов редовен член.

Видният български политик и държавник се занимава с журналистическа и публицистична дейност. В периода 1870-1875 г. е редактор на списание „Читалище“, а от 1874 до 1876 г. редактира вестник „Век“. След освобождението на България от турско робство е редактор на вестник „Витоша“ (1879-1880 г.) и на вестник „Братство“ (1881-1884 г.).

Марко Балабанов умира на 16 юни 1921 г. в София, като е погребан по подобаващ начин за големите му заслуги към българския народ.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки