Старозагорски ученици се срещнаха с патрона си проф. Минко Балкански


Старозагорски ученици се срещнаха с патрона си проф. Минко Балкански
Снимка: Община Стара Загора
15 Юни 2021, Вторник


Живеещият във Франция 93-годишен физик има голям принос за развитието на българското образование

Автор: Десант

Възпитаниците на Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“ в Стара Загора се срещнаха в първия ден на седмицата с патрона на своето училище.

Живеещият във Франция 93-годишен физик има голям принос за развитието на българското образование и подпомагане на учебната система с компютри чрез много благотворителни компании в продължение на десетки години.

Той е почетен гражданин на Стара Загора, избран е за д-р хонорис кауза на СУ „Свети Климент Охридски“, Американския университет , НБУ и Тракийския университет.

Завършил е Сорбоната, където едва 28-годишен става професор, а в последствие е преподавател и ръководител на лабораторията по физика на твърдото тяло в университета „Пиер и Мария Кюри“.

След десетилетия емиграция, проф. Минко Балкански се завръща в България и създава в родното си село Оряховица фондация на името на баща си „Миню Балкански“ , както и Регионален център за извънкласно образование по математика, физика и информатика, през който преминават стотици ученици и преподаватели.

Носител е на най-големия български орден „Стара планина“.

Старозагорските ученици задаваха на проф. Балкански въпроси, свързани с пътя му към познанието, с положителните страни на обучението в чужбина и у нас, с възможностите на човека за постоянно самоусъвършенстване.

От името на Фондация „Миню Балкански“, бяха връчени девет стипендии за участници в конкурса за есе по книгите на проф. Балкански „Устрем и воля“ и „В защита на алтруизма“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки