„Българският Павароти" избира Русе пред кариера в Париж


„Българският Павароти" избира Русе пред кариера в Париж
14 Юни 2021, Понеделник


Светлото име на тенора Николай Здравков носи една от улиците в дунавския град

Автор: Огнян Стамболиев

Николай Здравков (1923 – 1990) е един от първите певци, които спечелиха славата на Русе като „певчески град”. На Русенската опера той посвети своята изключителна дарба, младостта си, целия си живот. Името му се превърна в неин синоним, заедно с имената на Кирил Кръстев и Пенка Маринова, знаменитата „русенска тройка”.

Преждевременно пенсиониран от директора –  диригент Георги Димитров, само месец преди неочакваната си смърт, той изумява публиката с бляскавото си изпълнение на предсмъртната ария на Каварадоси от „Тоска” на концерта по повод 40-годишнината на института.

Роден на 10 февруари 1923 г. в ломското село Брусарци, в бедно работническо семейство, в ранната си младост Николай преминава немалко изпитания и лишения. Учи в духовно училище, работи като чиновник, пее в самодейността.  

От 1948 до 1953 г. има големия шанс да учи при двама големи педагози, тенора Илия Йосифов и сопраното Катя Спиридонова, като едновременно с това, за да се издържа, работи като солист в ансамбъла на МВР.

През февруари 1953 г. е назначен за стажант-солист в Русенската народна опера, където само след два месеца, на 3 май г. прави своя голям публичен дебют с трудната роля на Марио Каварадоси от „Тоска”. За културната общественост в Русе, която е влюбена в операта, гласовитият и темпераментен младеж, който притежава и представителна, красива сценична външност се оказва истинска находка!

Още с първите си спектакли и концерти  стажантът Николай Здравков става безспорният любимец на  всички русенци. На тази голяма и искрена любов той отвръща с взаимност и след няколко години, когато започва да се утвърждава в национален, а и н международен план, остава верен на театъра и града, въпреки че получава не едно и две съблазнителни предложения за работа на големи сцени (сред тях е не само София, но и Парижката опера!).

Привързаността на Николай Здравков към Русе има и други причини – не само голямата любов на публиката. В операта работят директори, режисьори и диригенти от мащаба на Г. Чендов, Ст. Трифонов, Е. Немиров, М. Хаджимишев, Руслан Райчев, Ромео Райчев, Б. Хинчев, Д. Манолов, които разбират от музикален театър, обичат пеенето и певците – и  най-главното: те са градители, защото по-късно  в Русе, както виждаме и днес, ще се появят и рушители...

През дебютната 1953 г. младият артист извоюва първото си лауреатско звание и златен медал от младежкия  фестивал в Букурещ, през 1954 – втора награда на конкурса „Дестинова –  Буриан” в Прага, през 1956 е отново първи – този път във Вервие, Белгия, един от най- авторитетните конкурси. Там получава  предложение за дългосрочен, много изгоден договор за работа на Запад.

Импресариото дори му урежда специален чартърен полет от Брюксел до Париж и възможност да напусне България и да направи голяма, световна кариера. Защото гласът на този млад българин е наистина златен.



По-късно, когато и у нас научихме за Павароти, някои с право го нарекоха  „Българския Павароти“. От такова високо качество беше неговия великолепен тенор глас, а и школата му беше наистина белкантова.

Но тогава той  категорично отказва. Тези  отличия и особено  медала от Вервие му отвориха пътя за голяма международна кариера, но  той остана верен на родината си и на Русе.

През  30-годишната си активна творческа дейност като първи тенор на Русенската опера, той гостува многократно в столицата, в цяла България, а и на редица чужди сцени в Европа, Азия и Америка. Направи повече от  30 централни роли от класическия и съвременния репертоар – от Моцарт и Росини до Хаджиев и Пиронков.

Броят на спектаклите му наистина респектира: над 15000 (от тях над 200 гостувания в Софийската опера, 100 във Варна и около 200 в другите театри – в Пловдив, Стара Загора, Плевен, Бургас).

Всъщност, Николай Здравков беше водещият  лиричен тенор у нас от началото на 50-те до края на 70-те години на миналия век, превъзхождащ своите най-прочути колеги от столицата и страната като качество на гласа и като певчески възможности.

В някои от коронните си роли: Надир от „Ловци на бисери” от Бизе, Ричард от „Бал с маски” на Верди, Каварадоси от „Тоска” на Пучини, Херцога от „Риголето” на Верди, Вертер на Масне, Едгардо от „Лучия ди Ламермур” на Доницети, Де Грийо от „Манон” на Масне беше и остава и до днес просто ненадминат.

Част от тези негови превъплъщения са записани и съхранени в Златния фонд на Радиото и „Балкантон“. За участията си в „Риголето” и „Мадам Бътерфлай” през 1959 г. получава държавната (Димитровска) награда, по-късно става „заслужил” и „народен” артист.

Признателните му съграждани назовават една от улиците в центъра на Русе (бившата, носеща името на ген. Вл. Заимов) с неговото светло име.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки