Чакаме още 800 машини за гласуване от Тайван


Чакаме още 800 машини за гласуване от Тайван
Ключови думи: машини, гласуване, секции
14 Юни 2021, Понеделник


За вота на 11 юли у нас трябва да има машини в 9400 секции, а зад граница - в 242 секции

Автор: Десант

Продължават преговорите между ЦИК и "Сиела норма". Това заяви пред bTV говорителят и зам.-председател на Комисията Росица Матева.

По нейни думи единственият възможен изпълнител за модифициране на софтуер и организиране на изборите е "Сиела норма". Причината е сключен на 6 февруари договор.

Матева обясни, че въпросният договор все ще не е изпълнен, не е приет и не е платен, тъй като уговорката е да се плати изцяло цената - не е възможно да бъде направено частично плащане.

Тя обясни, че ако ЦИК остане с 9600 машини, ще организират изборите с тях. Водели се обаче и разговори със "Смартматик", които са производители.

Матева посочи, че в петък е била проведена среща с финансовия министър и представителя на "Смартматик" за Централна и Източна Европа.

В Холандия има произведени 672 машини, обещали са, че до сряда могат да бъдат произведени в Тайван още 800 машини и могат да бъдат транспортирани до България, обясни тя и допълни, че в момента се водят разговори как да бъде извършен този транспорт и от кого. Новите машини също ще се обслужват от "Сиела норма".

Говорителката на ЦИК обясни, че у нас трябва да има машини в 9400 секции, а зад граница - в 242 секции. Тя увери, че Комисията ще направи възможното да се справи.

Според нея ще е много по-добре, ако в повече секции има повече от една машина. По нейни думи, ако въпросните машини бъдат доставени, ще има по две устройства в повече от 700 секции, а това ще облекчи процеса и ще гарантира спокойствието на избирателите.

Ако не ги доставим, ще трябва да се обърне особено внимание в тези секционни избирателни комисии, в които са гласували повече избиратели, да се създаде организацията, така че процесът на гласуване с машина да стане по-бърз, обясни Матева.

Тя посочи, че е обявена обществена поръчка и преговорите със "Сиела норма" по технически въпроси ще продължат. По тяхно искане не приключи работата на Комисията по тази поръчка в събота, ще се проведат преговори и днес и утре вероятно ще се сключи договор за модифициране на софтуер за частичните местни избори, за изборите за Народно събрание и за логистиката на тези два вида избори, поясни Матева.

Припомняме, миналата седмица Министерството на финансите се ангажира да осигури допълнително средства за ЦИК, след като бъде сключен договор за доставка на допълнителни машини за гласуване. Максималната прогнозна стойност на обществената поръчка е 4.35 милиона лева, като тя не може да бъде превишавана.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки