Изложба „Мостове на дружбата“ ще разкаже за побратимените на Димитровград градове зад „Желязната завеса“


Изложба „Мостове на дружбата“ ще разкаже за побратимените на Димитровград градове зад „Желязната завеса“
Изглед от италианския град Гросето
14 Юни 2021, Понеделник


Проектът за експозицията бе одобрен за финансиране от Министерството на културата

Автор: Десант

Историческият музей в Димитровград ще подготви изложба под надслов „Мостове на дружбата“, която ще разкаже за побратимените на населеното място градове от двете страни на „Желязната завеса“.

Проектът за експозицията ще получи финансиране от Министерството на културата. Той е един сред одобрените в обявената конкурсна сесия на тема „Дейности по представяне на движимото културно наследство в музеите и художествените галерии“ от конкурса на културното ведомство за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство и визуалните изкуства за 2021 г.

Още от далечната 1962 г. Димитровград е побратимен с италианския Гроссето, административен център на едноименната провинция, разположена в южната част на Тоскана.

По-късно, през 1970 г. бригадирският град се побратимява с германския Айзенхютенщат (Eisenhüttenstadt – «град на железните заводи», популярен и със съкратеното название Хю́тте/Hütteв), разположен в район Бранденбург Одер-Шпре.

Айзенхютенщат существува с това име от 1961 г., когато основаният през XIII век град Фюрстенберг и построеният през 1950 г. в ГДР Сталинград (първият социалистически немски град), са обединени.

Отвъд „Желязната завеса“ някога е и Гърция, но Димитровград се побратимява с гръцкия град Каламария чак през 1990 г. след края на „студената война“.  

Димитровград е побратим и с други гладове, които обаче са отсам „Желязната завеса“ – едноименния Димитровград в Русия (от 1972 г.); унгарския Казинцбарцика (от 1964 г.), монголския Дархан (от 1981 г.), алжирския Блида (от 1978 г.); полския Нова Хута (сега квартал на Краков, от 1955 г. ) и китайския Дзяо Дзян (от 1996 г.). 


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки