Още едно мече бе спасено край Чепеларе


Още едно мече бе спасено край Чепеларе
Снимка: Архив РИОСВ-Смолян
14 Юни 2021, Понеделник


Преди дни в същия район бе открито негово най-вероятно браетче или сестриче

Автор: Десант

Трето мече е спасено в неделя от РИОСВ - Смолян в рамките на по-малко от 10 дни. То е намерено също в района до Чепеларе в близост до главен път Пловдив – Смолян, където преди дни бе открито още едно малко мече. По време на спасяването му са се включили и служители от ТП Държавно горско стопанство „Хвойна“.

По мнение на експертите от РИОСВ-Смолян, най-вероятно мечето е братче/сестриче на спасеното в петък. Уловено е без да се използва упойка. До този момент не е открита майка на мечетата.

Мечето е настанено в Парка за танцуващи мечки в с. Белица, където ще му се окажат необходимите грижи.

Директорът на Парка уточнява пред медиите, че малкото е на около 4 месеца. За него и за спасеното малко по-рано мече, наречено Хуба, вече се полагат специални грижи.

"Първо трябва да се успокои малко от малко, това е важното, след това ветеринар да го прегледа, да установим пол, да установи килограмите. Междувременно започваме направо с диета, понеже е почти същият размер като Хуба, другото мече, което пристигна при нас. Това означава, че ще действаме със същата диета", допълни той.

Двете мечета са на адаптирано мляко, след което ще започне захранването с плодове и яйца. В понеделник медицински екип ще прегледа най-новия обитател. За двете малки мечета предстои реадаптиране и връщане в дивата природа.

Още след първия случай на намерено мече, РИОСВ – Смолян изпрати писма на Регионална дирекция по горите - Смолян и Южноцентрално държавно предприятие (ЮЦДП) за проверка на районите и за засилване на контрола по Закона за лова и опазване на дивеча и проверка на издадените разрешителни за лов.

В резултат на това, в петък инж. Здравко Бакалов – директор на ЮЦДП, е разпоредил оглед в района, проверка на издадените разрешителни за лов, както и преглед на записите от камерите, разположени в близост до местата, където са открити мечетата. По негови думи, към момента не са установени обстоятелства, от които да се направи извод за бракониерство.

С цел цялостно решение на проблема, включително и поради зачестилите щети и среща на мечки с хора, днес ще се проведе работна среща между директорите на РИОСВ, ЮЦДП и РДГ.

Ще бъдат набелязани решения за засилен контрол върху бракониерството, мерки за опазване на защитения вид, както и оптимизирането на съвместната работа при нанесени щети от мечки върху селскостопанското имущество.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки