Сборник разкрива подробности за корабокрушението на „Хелпмийт“ при нос Зунарита


Сборник разкрива подробности за корабокрушението на „Хелпмийт“ при нос Зунарита
Снимка: РИМ-Бургас
09 Юни 2021, Сряда


За гибелта на английския ветроходен клипер е писамо много през XIX в. в британската преса, но не и у нас. Вижте какво още може да се прочете в новоизлезлия том 7 от „Известията на Бургаския музей“

Автор: Десант

Излезе от печат том 7 от „Известията на Бургаския музей“. Изданието се финансира по проект, спечелен пред Министерството на културата от Регионален исторически музей – Бургас.

В изданието намират място 24 научни статии и съобщения, посветени на културно-историческото и природното наследство на Бургас и Бургаския край. Тематично това са 7 археологически, 9 исторически и изкуствоведски, 2 етнографски, 4 природонаучни и археозоологически публикации, един отзив за книга и музейна хроника.

Сред авторите са всички уредници и екскурзоводи от РИМ – Бургас, както и учени от НИМ – София, РИМ – Варна, Център за подводна археология – Созопол, както и зоолози, историци и архитекти от Бургас.

Изданието е особено богато на съвсем нова историческа и археологическа информация за Бургас и Бургаския регион. Редица материали са подчертано приносни – като например публикациите за архаичната епоха на п-в Хрисосотира в Черноморец, неизвестни данни за археологическите обекти в землището на с. Миролюбово, интересни типове монети и медальони от Несебър и Емона, съвсем нови данни за византийските печати от Бургаския музей, неизвестни находки от Созопол, откупени преди близо 100 г. от Варненския музей, и мн. др.

Заслужават подчертано внимание историческите статии в сборника. Там има съвсем нови данни за възрожденската иконопис в Бургаско, за някои опълченци, общинските такси и налози в Бургас след Освобождението, промишленото производство в Бургас преди Освобождението, създаване и функциониране на Рибната борса в Бургас, създаването на туристическата инфраструктура по Южното Черноморие.

Трябва да се обърне внимание на статията за периодичния печат в Бургас от Освобождението до  1944 г. – тема, която ще е безкрайно интересна за журналистическата гилдия в града.

Също така интересни са етнографските статии в сборника – как са празнували старите бургазлии Васильовден и Никулден, и отговорите на папа Николай до българския княз Борис като извор за етнологията.

В сборника намират място и особено важните изследвания на археозоолозите и биолозите. Това са статии за костните останки от Източна България, които са извор за това какво са консумирали хората тук през различните исторически епохи.

Описан е и опит за гнездене на жълтокрака чайка, или гларус, в градска среда.

В сборника за пръв път намира място сериозното изследване за едно прочуто корабокрушение, особено известно през XIX в. в британската преса, но за което в България не се знаеше нищо до този момент. Става въпрос за потъването на английския ветроходен клипер „Хелпмийт“ при н. Зунарита край Приморско.

В сборника за пръв път в историографията са представени и най-ранните документи за скелята, или пристанището Бургас. Това е безценно и основополагащо за историята на морския град проучване.

Главен научен редактор на изданието е проф. д.и.н. Светлозар Елдъров, с редактори проф. д-р Иван Христов, проф. д-р Николай Ненов, доц. д-р Светла Далакчиева и д-р Милен Николов. Художествен редактор е Яна Славянска.

Изданието ще  бъде официално представено пред широката публика на 11 юни 2021 г., петък, в зала „Георги Баев“ на Морското казино, от 17:30 ч., от проф. д-р Иван Христов и д-р Милен Николов.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки