В Малко Търново дискутираха странджанския манов мед и икономическите ползи, които предоставя НАТУРА 2000


В Малко Търново дискутираха странджанския манов мед и икономическите ползи, които предоставя НАТУРА 2000
Снимка: Авторът
08 Юни 2021, Вторник




Автор: Диана Славчева

Малко Търново бе домакин на форум „Споделена визия за екологична мрежа НАТУРА 2000 в регион Бургас. Това бе вторият информационен ден от кампания, която чрез местни продукти и услуги представя пред заинтересованите страни ползите от екологичната мрежа Натура 2000 за местните общности, добри практики от други страни, както и възможностите за европейско финансиране.

Събитието, което бе открито от кмета на Малко Търново Илиян Янчев, премина под надслов „Даровете на планината“ и бе посветено на странджанския манов мед – осмият български продукт, включен в списъка със защитени наименования на Европейския съюз. Участие в него взеха собственици и ползватели на земи, представители на местни структури и организации, туроператори и турагенти от областта.

Те посетиха пчеларска ферма „Странджа“ в село Индже войвода, където се запознаха с технологията на иновативно производство на екологично чисти мед и различни пчелни продукти. Предприятието разполага и със собствена винарна, в която се произвежда вино с мед, а също и с производствени мощности за изработването на сладка, конфитюри, тахан и шоколад с мед.

По-късно, в читалището в Малко Търново, председателят на Управителния съвет на бенефициента на програмата – Национална асоциация „Българско Черноморие“ Анелия Иванова запозна присъстващите подробно със защитените зони в региона. Тя изтъкна, че България е на трето място в света по площ, която заема Натура 2000 – близо 35 % от земята у нас влиза в екологичната мрежа.

Програмата продължи с презентация на защитените зони и защитените местности в Бургаска област, представена от Милена Ярмова от РИОСВ – Бургас.

Особено оживена дискусия предизвика докладът на Ясен Георгиев от Института за икономическа политика за възможностите за европейско финансиране и добри практики на икономически и социални ползи от НАТУРА 2000.

За това как мановият мед може да бъде свързан с алтернативния туризъм, което би способствало за възраждането на покраничния Странджански край, говори доц. Захарий Дечев от Бургаския университет „Асен Златаров“.

А Цветомир Генов от ДГС-Кости  запозна аудиторията с произвеждания от горското стопанство странджански манов мед.

Така, по атрактивен и интересен начин чрез местни продукти и услуги, заинтересованите страни се запознаха не само с екологичните, но и с икономическите и социални ползи, които предоставя Натура 2000.

Именно това е и основната цел на проекта за споделена визия на екологичната мрежа – да се се повиши информираността на местните общности в регион Бургас за екологичните, икономически и социални ползи от нея, като в същото време се осигури подкрепа за постигане на по-добра степен на съхраненост на видовете и местообитанията в защитените зони в областта.

Бенефициент на проекта „Споделена визия за екологичната мрежа Натура 2000 в регион Бургас“, в рамките на който се провежда информационната кампания „Натура 2000 и даровете на природата“, е Национална асоциация „Българско Черноморие“. Инициативата е финансирана от Оперативна програма „Околна среда“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз.


В категории: Репортажи , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки