Пчеларска ферма в странджанското село Индже войвода произвежда вино с мед


Пчеларска ферма в странджанското село Индже войвода произвежда вино с мед
Снимки: Авторът
08 Юни 2021, Вторник


Предприятието бе домакин на информационен ден, в който участие взе и водачът на листата за народни представители от коалиция „Българските патриоти – ВМРО, Воля и НФСБ“ за Бургас Христиан Митев

Автор: Диана Славчева

Пчеларска ферма „Странджа“ в село Индже войвода посреща участници в информационния ден „Даровете на планината“ по проект „Споделена визия за екологична мрежа 2000 в регион Бургас“, организиран от Национална асоциация „Българско Черноморие“.

Собствениците Ралица Кунева и Димитър Станчев разведоха гостите из производствените цехове на иновативното си предприятие.



Освен производство на мед и други пчелни продукти, фермата разполага със собствена винарна, в което виното се прави с мед. Произвеждат се и шоколад с мед, както и екологично чисти сладка и конфитюри.

„Това е може би идеалният пример за това как могат да бъдат създадени производства в зоните от Натура 2000, така че да се получи един комплексен продукт, както е в случая – фермата в Индже войвода осъществява не само традиционното производство на мед, но и винарна, собствено производство на плодове и зеленчуци и други пчелни продукти. Този комплексен туристически продукт може да бъде използван и като поминък за местното население в странджанските общини, където основен проблем е намаляване на населението и липсата на работни места“ – коментира  водачът на листата за народни представители на коалиция „Българските патриоти – ВМРО, Воля и НФСБ“ за Бургас Христиан Митев, който бе един от участниците в информационния ден.

Той бе категоричен, че такива ферми би трябвало да бъдат мултиприцирани в цялата страна.

Предприятието дава работа на 30 човека, което в този слабо развит икономически край на България го прави най-големия работодател в региона. Самото медопроизводство се извършва по най-щадящ пчелите начин и по иновативна технология, която запазва изцяло полезните качества на меда. Всичко нужно се прави тук - от восъчните основи, пчелната храна и т.н. 



Районът на Странджа се слави като най-чистият в Европа и с най-редки растения на Стария континент, което прави произведения тук мед изключително полезен. Не случайно станджанският манов мед е осмият български продукт със защитено наименование за произход. 

Фермата разполага и със собствена лаборатория, в която се изследват всички добивани продукти, така че да се гарантира тяхното най-високо качество. Те са в бутикови серии - по 3000-4000 вина и до стотина килограмаа мед.

Не случайно Ралица Кунева и Димитър Станчев са обявени за пчелари на годината. 


В категории: Новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Ах,кмете -кмете..
08.06.2021 21:17:20
0
0
Много се обърка с това преди години да разбиваш и унищожиш Семейни Реликви на потомци от Странджански Род. заради някакви 20-та употреба строителни материали .Но,не си знаел на кой са...просто си гонел Бай-Ганьовска Далавера. Нито мазните чичаци от НФСБ и ВМРО могат да ти ходатайстват-ТАМ.Късмет Кмете.И още 20г.,няма да спрем да мислим за теб!
1
Наблюдател
08.06.2021 20:38:55
0
0
КАТО СИ СТРОЯТ КРАВАРНИКА И ПЧЕЛАРНИКА -МОЛЯ ДА НЕ РАЗБИВАТ КЪЩИ И ВИЛИЧКИ НА ПОЧИНАЛИ ХОРА.ЩОТО НЕЗНАМ ГОСПОД... НО,АЗ НЕ ЗАБРАВИХ ЧЕ СРИНАХА НА ДЯДО МИ И ПРА-ДЯДО МИ ВИЛИЧКАТА ДА СИ ПОСТРОЯТ КРАВАРНИЦИТЕ И ПЧЕЛАРНИЦИТЕ ОКОЛО СЕЛО ИНДЖЕ ВОЙВОДА..А,ТАМ МИ Е МИНАЛО ДЕТСТВОТО ..ВСЕ НЯКОГА ЩЕ СЕ СРЕЩНЕМ-КМЕТЕ!!!!Просто избягвам тази среща-че разговора ще е -ТЕЖЪК!!!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки