В София се строи повече, отколкото има нужда


В София се строи повече, отколкото има нужда
Снимката е илюстративна
07 Юни 2021, Понеделник


Едва по 1000 души се заселват в столицата в последните години, а се изграждат 9000 нови жилищни сгради


През 2019 г. в София са дошли не повече от 1000 човека, като в същото време новозапочнатите жилищни сгради по данни на НСИ са 9000, които се равняват на 20 000 човека (или 20 пъти повече строежи от населението).

Какъв би бил резултът, ако тази тенденция продължава?

Рискът от празни жилища, които биха довели до празни квартали, които да накарат бизнесът да си тръгне и кварталите да се превърнат в призрачни, коментира пред Kmeta.bg урбанистът Емил Христов.

От тук идва разминаването между строене и данните на брокерите, които казват, че има търсене. Има търсене, защото има два фактора за купуване на жилища – когато искаш да живееш и търсиш по-добри условия, другият е инвестиционно намерение. Стига се дотам, че има търсене от гледна точка на пазара, но в същото време тези имоти се държат като ресурс. Никой не живее там, а стоят празни „златни“ сгради. Това не просто не е в полза, а напротив – вреди на столицата.

Огромният, почти целият инвеститорски интерес отива към южните и по-леко към източните райони в София. Необходимо е да се постигне баланс и да отправим поглед и на север. Това води до разграничаване, разделяне на града и едно влошаване на имиджа на тези квартали, посочва специалистът. А от урбанистична гледна точка те са много добри и чрез едно правилно насочване на инвестициите  могат да станат бижута!

Източник: Кмета.бг


В категории: Новини , Анализи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки