МРРБ ще преразгледа Наредбата за техническите паспорти за строежи


МРРБ ще преразгледа Наредбата за техническите паспорти за строежи
04 Юни 2021, Петък


По обобщени данни на Агенцията по геодезия, картография и кадастър към април 2021 г. паспортизираните сгради са 0,39% 

Автор: Десант

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще обсъди и ще даде предложения във връзка с промяна на сроковете, които са предвидени в Наредба 5 за техническите паспорти за строежи.

Припомняме, че Наредбата за техническите паспорти в България влeзе в сила през 2007 г. Тя засяга не само новостроящи се, но и съществуващи сгради, но голяма част от сградния фонд е без такива паспорти.

По сега действащата наредба крайният срок е краят на 2022 г. Заради изразените мнения в публичното пространство, че няма готовност срокът да бъде спазен, предишното ръководство на ведомството предложи поредно отлагане до 31 декември 2024 г.

По обобщени данни на Агенцията по геодезия, картография и кадастър към април 2021 г. в кадастралната карта и кадастралните регистри са регистрирани общо 2 763 240 нови и съществуващи сгради. Копия на техническите им паспорти са предоставени за 10 803 или 0,39% от тях.

Към края на 2020 г. обновените съществуващи жилищни сгради с технически паспорти е малко над 2200. Това е под 0,11 %.

От МРРБ ще преразгледат и спорния текст за уличната регулация във връзка с изразеното несъгласие от кметове на общини и всички браншови организации, които имат пряко отношение към инвестиционното проектиране и строителния процес. Създава се работна група с цел промяна на спорния текст на чл.148, ал.16 от ЗУТ, изменен в бр.20 на ДВ, от 9 март 2021г., касаещ условието за получаване на разрешение за строеж за прилагане на улична регулация.

Работната група ще разгледа всички предложения на съсловните организации и ще бъдат направени и други належащи промени в ЗУТ с цел да се отговори на обществения интерес.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки