След прекъсване от една година нестинарите отново ще танцуват в Българи


След прекъсване от една година нестинарите отново ще танцуват в Българи
Снимки: РИМ-Бургас
03 Юни 2021, Четвъртък


Обичаят се изпълнява в деня на св. св. Константин и Елена по стар стил – 3 юни

Автор: Десант

Отколе странджанското село Българи е известно със своите нестинари. Нестинарският обичай там се спазва от незапомнени времена и единствено миналата година не бе изпълнен на площада заради пандемията, тъй като бе забранено струпването на хора. Но местните нестинари все пак танцуваха тайно върху жарава, разпалена в гората. 

Обредът се извършва традиционно на празника на св. св. Константин и Елена, който тук се чества на 3 юни по стар стил. 



„Епитропът, заедно с 3 момчета, вземат иконите и ги отнасят с тъпан и гайда към нестинарския конак, където става обличането на иконите. След като се облекат иконите, шествието потегля към аязмото, където се извършва измиването на иконите или самият водосвет“ - разказва пред БНР-Бургас  кметският наместник на село Българи Недка Лапчева.

Празникът в селото започва с камбанен звън и тържествена литургия за освещаване на иконите на св. св. Константин и Елена.

Програмата за тазгодишните тържества включва прожекция на българския документален филм „Стъпки в огъня“ и фотоизложба, посветена на нестинарските игри. Те ще бъдат представени в посетителския център „Пътят на нестинарството“.

От 19,30 ч. на централния площад ще има голям фолклорен концерт. 

Въпреки че огънят ще бъде запален следобед, нестинарите ще танцуват под звуците на тъпан и гайда върху жаравата чак вечерта от 21,30 ч.

Българи е единственото нестинарско село в България, което е запазило старинния обичай в автентичния му вид.

Неотдавна обаче, на 21 май, когато по нов стил се чества паметта на светите равноапостолни Константин и Елена, против нестинарството се обяви сливенският митрополит Йоаникий, визирайки спазването на обичая в Българи. 

Според владиката, обичаят води до духовни заблуди, коментира пред бургаското радио викарийният епископ Йеротей. По думите му, според изявлението на сливенския владика, нестинарският танц е противоположност на православната молитва, по време на която молещите се се извисяват до живо общение с Бога.

„В православната църква кадим благоуханно кандило на Господа, докато тези церемонии в с. Българи се вършат нецърковно, те са без архиерейско позволение, без Божия благодат!“ – отбеляза дядо Йеротей. 

Митрополит Йоаникий бе категоричен, че духовно водачество могат да упражняват единствено каноничните духовници, а не мъже заклинатели или жени магьосници, както се случва в нестинарството.

Откакто съществува обаче християнството, в много от неговите ритуали присъстват елементи от езичеството – и най-заклетите вярващи, например, по Герьовден правят курбан от жертвено агне.

Така все пак трябва да се има предвид, и че през 2009 г. нестинарският ритуал бе включен в Списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство, а по предложение на Регионален исторически музей – Бургас влезе и в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища – България“. 


В категории: Новини , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки