Здравното министерство: Ваксините срещу COVID-19 не променят ДНК и нямат чип


Здравното министерство: Ваксините срещу COVID-19  не променят ДНК и нямат чип
Снимка: Министерство на здравеопазването
02 Юни 2021, Сряда


От ведомството призовават гражданите да ползват достоверни източници на информация и да бъдат критични към всичко, което четат в социалните мрежи

Автор: Десант

Ваксините срещу COVID-19 са безвредни и безопасни – те нямат общо с мрежата за пренос на данни 5G; не водят до безплодие; не променят човешкото ДНК; не заразяват с коронавирус; чрез ваксинация не се поставя чип в тялото на човека. Това заявяват от Министерството на здравеопазването.

Оттам уточняват, че ваксините, с които България провежда имунизационната си кампания срещу COVID-19, са преминали успешно и трите фази на клиничните изпитвания. Те са разработени в съответствие със същите законови изисквания за фармацевтично качество, безопасност и ефикасност като другите лекарства.

Ваксините са сигурни и ефективни срещу тежко протичане на заболяването и възможни сериозни последици върху здравето, подчертават още от МЗ. 

Ваксините срещу COVID-19 са разработени на базата на различни технологии:

•иРНК – тези ваксини обучават нашите клетки как да произвеждат протеин (или част от протеин), който предизвиква имунен отговор. Този имунен отговор ни предпазва от заразяване, ако истинският вирус навлезе в организма ни. иРНК са ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna, както и тази на CureVac, която към момента се оценява от EMA.

•аденовирусни – след като бъде приложена, ваксината доставя в организма ни ген на SARS-CoV-2. Клетките го използват, за да произведат безопасен фрагмент от коронавируса, или т.нар. “spike” протеин. Имунната система разпознава този протеин като чужд и така се активира естествената защита на организма. Такива са ваксините на AstraZeneca и на Janssen, както и руската Sputnik V, която към момента се разглежда от EMA.

•антигенни – използва се антиген на вируса. При контакта с него имунната система се активира и произвежда специфични антитела, които да неутрализират патогена при повторна среща с него. Такава е ваксината на Novavax, която понастоящем се оценява от EMA.

Ваксините са сигурни и ефективни срещу тежко протичане на заболяването и възможни сериозни последици върху здравето. Ваксинирането дава индивидуална защита, но с постигането на високо ваксинално покритие сред населението разпространението на COVID-19 ще бъде ограничено. Целта на Министерството на здравеопазването е в страната да бъде постигнат колективен имунитет, което означава поне 70% от населението да бъде имунизирано. Най-важно е ваксина да получат възрастните хора и тези с хронични заболявания, тъй като рискът от тежко протичане на заболяването и летален край при тях е най-висок.

От здравното ведомство призовават хората, да ползват достоверни източници на информация и да бъдат критични към всичко, което четат в социалните мрежи, за да направят своя информиран избор по отношение на имунизирането.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки