И „Обединени земеделци" подкрепиха розопроизводителите


И „Обединени земеделци" подкрепиха розопроизводителите
Снимката е илюстративна
28 Май 2021, Петък


Вижте за какво настояват те

Автор: Десант

След като от НФСБ алармираха, че розопроизводството е в колапс и призоваха държавата спешно да вземе мерки за спасяването на бранша, от партия „Обединени земеделци" също настояха за спешна намеса на институциите в подкрепа на производителите на маслодайна роза и за своевременни решения в защита на българското розопроизводство.

„Ниските изкупни цени и забавеното плащане от страна на изкупващите продукцията  не позволяват  изплащането на сумите, за които настояват розоберачите. Допълнително трудностите при пазарната реализация на продукцията поставят на колене производителите“ - коментират от „Обединени земеделци".

Обединените земеделци заявиха, че подкрепят исканията на розопроизводителите да бъде осигурен спешно финансов ресурс за еднократна помощ на декар розови насаждения, за да не загине целия бранш.

От земеделската партия са на мнение, че розопроизводителите трябва да бъдат включени и през 2021 г. за подпомагане по de minimis и компенсаторни плащания, като сумите по тези мерки да бъдат съобразени с актуалните финансови показатели на добивите от декар.

Кандидатстването за обвързано подпомагане се прилага и сега, но и там ставката е недостатъчна  и средствата се получават  на следващата година.

„Наложително е всяка година, поне два месеца преди началото на розоберната кампания, Министерството на земеделието, храните и горите, съвместно с  производители и преработватели, да намират превантивни решения за предотвратяването на подобни кризи. 

Необходимо е да бъде изработена експортна стратегия за реализация на продуктите, произведени от българска маслодайна роза, в която да се включат и посолствата, и търговските представителства на България.

Маслодайната роза е един от символите на България и е необходима спешна намеса на институциите в името на оцеляването на това емблематично за страната производство." - категорични са обединените земеделци.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Анти-ревизионистът
30.05.2021 08:42:19
0
0
Зоран Заев се ваксинира с китайската ваксина
https://nova.bg/news/view/2021/05/06/325616/%D0%B7%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%BD-%D0%B7%D0%B0%D0%B5%D0%B2-%D1%81%D0%B5-%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D1%81-%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B0/
А Германия (и други западни Велики Сили) защо подкрепят БЮРМ (срещу България!!!) за без-условно започване на преговори за членство в ЕС, щом БЮРМ е съюзник на Китай (и Русия, подобно на Сърбия)???
Зоран Заев изпраща сигнал до гражданите на Р. Северна „Македония“ за вакцинация с китайски вакцин, а не със западни вакцини.
Как може това да се толерира в ЕС???
Германия защо не се отказва от газопровода Норд Стийм 2 и защо не разрушава вече съществуващия Норд Стрийм 1 които са доказателства на сътрудничество с врага на ЕС, Русия???
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки