В Козичино ще правят посетителски център за представяне на културното наследство


В Козичино ще правят посетителски център за представяне на културното наследство
27 Май 2021, Четвъртък


Селото е по-известно със старото си име Еркеч

Автор: Дина Харизанова

Обявиха обществена поръчка за близо 100 хиляди лева без ДДС за избор на изпълнител на строително-монтажни работи за изграждане на посетителски център за представяне и експониране на местното природно и културно наследство на поморийското село Козичино. То е известно повече със старото си име Еркеч (сегашното си име носи от 14 август 1934 г.). 

То се смята за един от центрове на малка етническа група, която акад. Любомир Милетич нарича „ваяци“. Те имат съхранен уникален диалект, фолклор и облекло. Самите ваяци считат, че са преки наследници на Аспаруховите българи. 

Бенефициент по проекта за изграждане на посетителския център е СНЦ „Ловно-рибарско дружество „Гларус".

Сградата, която ще бъде изградена за целта, ще е едноетажна и ще е ситуирана на възможно най-високото място в имота, поради хубавата панорамна гледка на югоизток.

Предвидени са и паркоместа до улицата, от която по пътека ще се стига до нея, както и рампа за хората с увреждания, които няма как да преодолеят петте стъпала до входа й.  



Експозиционната зала ще е остъклена от североизток и югоизток, като северната страна и под ниво прозорци ще се експонират предмети от местната природа и етнографски артефакти, снимки от историята, карти и пр.

Ще има възможност за изнасяне на лекции и на голям екран да се прожектират филми и клипове от историята и бита на района.

Предвидена е тоалетна, достъпна за хора с увреждания, склад и малка кухня, както и барплот за предлагане на кафе, безалкохолни напитки, а при възможност и някакви местни специалитети.

Крайният срок за подаване на оферти от кандидат изпълнителите е 10 юни.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Класната
27.05.2021 15:21:51
0
0
Авторът да си прочете заглавието поне, а? А иначе по този коларски път ще се засилят хиляди посетители към центъра с малък барплот и вероятни местни специалитети. А те какви са? Нещо от времето на Аспарух?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки