НФСБ: Вместо розобер – унищожени градини. Трябват спешни мерки, за да спасим националното ни богатство


НФСБ: Вместо розобер – унищожени градини. Трябват спешни мерки, за да спасим националното ни богатство
Снимката е илюстративна. Източник: рlaneta.tv
26 Май 2021, Сряда


Вижте какво предлагат патриотите, за да опазим „течното злато на България“

Автор: Десант

Напът сме да унищожим розопроизводството като национално богатство. И вместо розобер през май – да видим унищожени градини.

За това алармират от „Национален фронт за спасение на България“. 

В разпространена от патриотичната формация позиция се изтъква, че у нас държавна политика за продукта, който наричаме „течното злато на България“ – няма, независимо от наскоро приетия Закон за розата.

Патриотите посочват, че изкупната цена е обидно ниска – 1,60 лв. (за сравнение, през 2018 г. изкупната цена на кг розов цвят е била над 3 лв., б.р.), при направени разходи от 2,40 лв. за декар. Затова и розопреработвателите отказват да изкупуват розовия цвят, още повече, че имат залежало на склад непродадено розово масло от 2019 г.

В знак на протест розопроизводителите отказват да отглеждат продукцията си и започват да унищожават розовите полета.


В Казанлъшко вече предприеха унищожаване на розовите насаждения. Снимка: presstv.bg 

В същото време в една Турция продукцията се изкупува и заплаща от държавата. Има и експортни облекчения. Производителите на розов цвят там не са затруднени в работата си и са подпомагани в това да го отглеждат, посочват от НФСБ.

Затова настояват да се предприемат спешни и реални действия в създалата се кризисна ситуация за розопроизводителите.

„Като първа стъпка предлагаме държавата да изкупи застоялите нереализирани количества розово масло, за да стимулира и подпомогне розопроизводителите.

Българското външно министерство чрез своите търговски аташета в мисиите ни в чужбина и с експертите си у нас да предприеме активна и мащабна кампания за разширяване на пазарите за българското розово масло.

Държавата да начертае ясен план на национална политика, която да развива производството, преработването, рекламата и предлагането на прочутото в целия свят българско розово масло.

За да не остане розовия цвят само като рекламно лого на България" – предлагат от Националния фронт.

Патриотите са категорични, че запазването на розопроизводството като национално богатство има неотложна нужда от подкрепа от правителството, защото в предишни периоди държавата изкупуваше етеричното розово масло и то се съхраняваше като държавен резерв в трезора на БНБ.

Намесата на държавата по този начин ще подпомогне реално фермерите и преработвателите – не отпускането на помощи. Това ще доведе до запазване на поминъка на хиляди хора от бранша и те няма да са принудени да унищожават насажденията и търсят прехрана за семействата си извън страната.

„Българското етерично розово масло е наш уникален, национален продукт – нека пазим това богатство!“ – призовават от НФСБ.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки