От УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов” опровергаха неточна публикация


От УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов” опровергаха неточна публикация
25 Май 2021, Вторник


От най-голямата спешна болница в страната са категорични, че не злоупотребяват с публични пари

Автор: Десант

УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" опроверга публикация от 18 май на сайта https://czpz.org/, препечатана и от други онлайн издания, която внушава, че най-голямата спешна болница в страната, която и до сега е в денонощен режим на битка с COVID-19, злоупотребява с публични пари. 

Става въпрос за статия в сайта Право&Здраве, чийто издател е независимата неправителствена организация Център за защита на правата в здравеопазването, със заглавие „Да закръглим на 2 милиона”, без посочен автор на текста.

Доказателствата за информацията в нея са отрязъци от документи от официалните страници на Министерски съвет, Министерство на здравеопазването и УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”. 

От здравното заведение посочват, че към ръководството му не са постъпвалри искания за документи в цялост, нито е търсено за въпроси, информация и уточнения.

„В цитираната статия се разглежда доклад на МЗ за изпълнение на бюджета, в който е записано, че с постановление на правителството от 13 август 2020 година са одобрени 2 454 000 лева за „закупуване, доставка, монтаж и пускане в експлоатация на апаратура за диагностика за нуждите на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”. Посочени са откъси от заседанието на Министерския съвет, пред който тогавашният министър посочва само един от системата апарати, които се предвиждат.  В статията изчисляват, че с отпуснатите пари е закупен дигитален рентген на цена от 1 500 182 лева и че „няма данни за какво са похарчени, нито защо изобщо са отпуснати” останалите 1,3 млн.лв." - посочват от УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”.

В разпространена своя позиция от болницата прилагат в пълнота копие на Окончателен отчет за предоставените средства, внесен в Дирекция „Търговски дружества и собственост” към Министерство на здравеопазването, от което става ясно, че освен дигиталният рентген са закупени и компютърен томограф, както и работна станция за визуализация и постобработка на медицински образи.

„С този комплект с гордост можем да заявим, че нашата болница прилага на практика технология за диагностика най-високо ниво. За нас това е важно, защото през спешните ни зони ежедневно преминават най-тежко пострадалите при катастрофи и други битови и промишлени инциденти от цялата страна." - изтъкват от най-голямата спешна болница у нас. 

За пълна прозрачност от там прилагат и искането, което са отправили към Министерството на здравеопазването за увеличение на капитала с цел пълното му усвояване и отчетност, както и самото решение на ведомството.



„На второ място в публикацията се поставя под съмнение, че в нашата болница се приемат и лекуват пациенти от специфични социални групи, често без здравно осигуряване, при положение, че от години е ясно за всички, че в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов” не се отказва лечение на никого!

Колкото до твърдението, че разходи са правени преди отпускането на средствата, се налага да обясним, че при провеждането на обществени поръчки се залагат срокове и условия за възникване на плащания, които лесно могат да се проверят, защото са публична информация." - казват още от „Пирогов".

В заключение от болницата припомнят, че обновлението в най-старото лечебно заведение за спешна помощ в България е започнало още преди пандемията и чу стремежът към осъвременяване и внедряване на високи технологии в лечението на най-тежкия травматизъм при деца и възрастни от цялата страна не престава. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки