Патриоти от „Национален фронт за спасение на България" обозначиха с табела кулата, дала името на Бургас


Патриоти от „Национален фронт за спасение на България" обозначиха с табела кулата, дала името на Бургас
Снимки: Десант
24 Май 2021, Понеделник


Знаковата забележителност присъства и в герба на морския град

Автор: Десант

Според един стар надпис, намерен на територията на античния град Деултум край Дебелт, градската територия на Бургас е била заградена от бурги, което на латински означава кули.  От тях до днес е запазена единствено част от кулата в местността Пода край бургаския квартал Крайморие. Именно тя се свързва с името на Бургас и присъства и на герба на морския град.

Досега нямаше никакъв указателен знак, който да дава данни какви са тези руини край оттока на Мандренското езеро.

Навръх светлия празник 24 май общински съветници, активисти и членове на НФСБ поставиха информационна табела пред тази знакова за морския град забележителност, така че на туристите да става ясно какво точно преставлява руината.



За съжаление, мястото край нея е доста занемарено. Преди две години отново патриотите от НФСБ предприеха инициатива да разчистят останките от кулата от обраслите ги храсти, тръстика и друга растителност.



Кулата при някогашното средновековно селище Порос, е построена през XIII век с цел контрол на корабите, влизащи в езерото Мандра по посока на крепостта Скафида, която се извисявала на мястото на днешното село Димчево. 

Добре би било държавната и общинска администрация също да положат усилие, за популяризиране на тази археологическа ценност, така че да предизвикат интереса на туристите към славното минало на Бургас.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки