Валери Симеонов: Отстраняването на областните управители е пресилено действие на новата власт


Валери Симеонов: Отстраняването на областните управители е пресилено действие на новата власт
21 Май 2021, Петък


Това е демонстрация на някаква криворазбрана твърдост, тъй като те си вършеха работата и дори не всички бяха от управляващата коалиция, каза лидерът на НФСБ

Автор: Десант

Апелирам към Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Христо Иванов да се оттеглят, за да не носят негативи на своите политически сили. Това каза в „Здравей, България“ по Нова телевизия лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Няма нищо по-принципно от това хората, които припознават патриотизма, родолюбието, да се обединяват, каза той в началото на интервюто.

„На 30 април отправихме покана към всички патриотични формации в България. С тези, които се отзоваха, направихме коалицията. В това няма никаква изненада, тъй като ние сме работили 7 години с ВМРО, а ако не бе тяхното решение да се явят на изборите на 4 април самостоятелно, щяхме да продължим да сме заедно. Поканихме и „Воля“. С тази партия сме в преговори още от времето на 44-ото Народно събрание. С тях работим вече близо два месеца“, заяви Симеонов.

„Във формата, в който се явяваме без лидери, личните отношения не са определящи. Ние даваме пример как те могат да бъдат преодоляни с изолиране на лидерите“, добави той.

„Който е влязъл в политиката, трябва да е готов с това, че върху него ще се изсипят кофи с помия и кал. Аз вече свикнах с това“, сподели лидерът на НФСБ.

„Ние носим отговорността за това патриотичните сили да бъдат представени пред парламента. Не е нормално над 300 000 българи да нямат свои представители, след като изповядват тази кауза“, добави той.

На въпроса дали одобрява действията на служебния кабинет, той отговори, че всичко, което е в рамките на закона, го подкрепя.

„Не виждам нищо укорително в това да се правят проверки. Ако е имало подслушване, нека бъде разследвано, тъй като службите също подлежат на контрол. Те не са като по времето на социализма. Ако има виновни, нека да си понесат наказанията!“, заяви Симеонов.

"Малко е притеснителна заявката на това правителство за мащабни реформи, тъй като то не е за това избрано, а за подготовка на изборите. Не виждам защо трябваше да бъдат сменени всички министри и областните управители, които по никакъв начин не влияят на изборите", добави той.

Според него отстраняването на губернаторите е пресилено действие на новата власт. „Това е демонстрация на някаква криворазбрана твърдост, тъй като те си вършеха работата и дори не всички бяха от управляващата коалиция. Можеше да  бъдат оставени, защото новите областни управители за два месеца няма да научат дори къде се намира кабинета на техните заместници“, коментира лидерът на НФСБ.

„Не мога да приема, че службите не служат на България, а на политици. Много ми е интересно дали президентът вчера е разбрал, че те служат на отделни личности, като досега бяха под негов контрол. Периодично излиза такава информация още от първия кабинет на Бойко Борисов. Имаше разследване срещу Цветан Цветанов, което приключи без основания за присъда“, припомни той.

"Вероятно има подслушване, но е интересно в кой момент е установяват тези нарушения и защо досега президентът е мълчал. Може би има дефицит на добри новини за обществото или на разкрития. Влязохме в цикъл, в който всеки ден се вади нещо компрометиращо за досегашните управляващи. Това винаги е било така. Всеки, който поеме властта, упреква предшествениците му за редица нарушения. Това е балканска практика“, коментира Симеонов.

Той потвърди, че един от приоритетите на патриотите е нулева толерантност към корупцията. „Всеки, който е нарушавал закона, да си ходи! Няма наши, няма ваши“, заяви лидерът на НФСБ.

Според него е нормално бизнесът да търси съдействие от властта.

„Лобистки наредби ощетиха цял бранш. Хората, които доставяха храна за училищата и детските градини, бяха потърпевши. Тяхната дейност беше прехвърлена на двама - трима крупни млекопроизводители. Мога да кажа имената им, но не е редно. Те бяха приближени към най-високото ниво на управлението. Година и половина се борих, за да променим отново тази наредба на Министерството на земеделието и на храните, свързана с доставката на плод и мляко по европейска програма, за да върнем старите клаузи“, добави той.

Имаше случаи, при които не са издавани разрешителни на хора, които притежават всички правомощия за това, заяви Симеонов.

"Не виждам нищо укорително в това бизнесът да търси съдействие от управляващите. Водих война с монополите и картелите. Управляващите трябва да осигурят нормални условия и на хората, и на бизнеса да функционират нормално и законно", добави той.

„Всяка държава трябва да се грижи за бизнеса. В Общинския съвет в Бургас дойде посланика на Белгия, за да настоява да се изгради ветропарк в един полупланински район в общината. той агитираше открито. Не му гласувахме искането, но това са нормални неща“, коментира бившият вицепремиер.

„Един от първите хора, които се оплакаха от натиск е оръжеен търговец Емилиян Гебрев. В моя кабинет дойде. Той сподели за опита за убийство. Това беше още през 2017 г. Каза ми, че спрямо него има натиск за придобиване на „Дунарит“, че има решение на съда, което не се спазва“, добави той.

След като водещата Лора Инджова изръси, че определяли патриотите като потенциална патерица за ГЕРБ, Симеонов сподели, че това го обижда.

„Всеки човек, който служи на принципи и на кауза, би се обидил да го нарекат така. В случая бих казал, че сме не патерица, а гьостерица, която често играеше по гърба на Борисов“, добави той.

„Да, имаше редица случаи. Вие излизахте пред медиите и критикувахте“, потвърди водещата.

Тогава защо ми зададохте този въпрос, попита я той.

На въпроса дали ГЕРБ са следващият партньор във властта Валери Симеонов отговори, че ако зависи от него, по-скоро не, защото „Обединени патриоти“ понесоха негативите на „чекмеджетата“. Следващото управление на България ще е от широка коалиция, а не от две политически сили, прогнозира той.

„Не бива да се внушава на хората, че ще дойде една политическа сила – чиста, бяла и неопетнена и като ангел небесен ще кацне, за да управлява България по най-добрия начин. Няма да стане тая работа“, подчерта лидерът на НФСБ.

„Невъзможен партньор за нас са ДПС, защото тази партия не е българска, а представлява чужда страна, особено след последните заявки на Ердоган и след идиотските промени на Наказателния кодекс, заради които ще има поне 100 000 гласа от Турция, които ще променят баланса в Народното събрание“, добави той.

Аз няма да съм в парламента, защото съм се оттеглил, както останалите лидери от новата патриотичната коалиция, но дойде времето за обединението на нацията и на политическите партии, каза още Симеонов.


В категории: Политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки