Фестивалът на зелениката събра приятели на Странджа за 17-ти път


Фестивалът на зелениката събра приятели на Странджа за 17-ти път
15 Май 2021, Събота


Най-чаканото събитие в Странджа бе открито в недрата на планината, край вековно дърво, което гони близо 1000 години

Автор: Севдалина Пенева

Фестивалът на зелениката се наложи като любим празник на жителите на общините Малко Търново, Царево и Приморско, чиито територии попадат в българската част на Странджа.



По традиция форумът се провежда всяка година на различно място. Тази година негов домакин бе малкотърновското село Заберново.

Под дебелите сенки на вековния благун в местността „Тулпан“, който навърши 973 години, на 15 май проехтя химнът на Странджа „Ясен месец“.



„Странджа е най-красивата, най-мистичната, планината с име на жена, сътворена от усмивката на Бога“, каза пред гостите на фестивала кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

Тази година фестивалът е посветен на 100-годишнината от първите проучвания в Странджа планина, обяви директорът на Природен парк „Странджа“ Румяна Цвяткова.


Румяна Цвяткова, директор на ПП "Странджа"

„Първоначално имахме идея да направим нещо като симпозиум, да съберем всички, които са участвали в тези проучвания, да разкажат повече за флората тук, но по обясними причини не успяхме. Затова днешния фестивал го посвещаваме на Борис Стефанов и на Делчо Иванов заради това, че те първи през 1920 – 1921 г. са изследвали Странджа в различни части. Това е ставало с указ на цар Борис III. Което означава, че погавашните управници на България са се интересували от природата на страната ни, за което сме им благодарни и днес. Именно тогава Борис Стефанов е описал зелениката като ендимит, който се среща само на две места в света – в Странджа и в Кавказ“, разказа за Десант Румяна Цвяткова.

Това е 17-тото издание на фестивала, който събира природолюбители от цялата страна. Заради противоепидимичните мерки, организацията тази година бе по-скромна. Наблегнато беше на пешеходните маршрути в тази част на Странджа – по пътя на зелениката, по пътя на хищниците и поклоннически маршрут, който обединява разходка до 4 от параклисите на Заберново и посещение на най-старата действаща църква в тази част на планината - „Свети Лука“.


Георги Бъклев

„Традицията Фестивал на зелениката в Странджа е едно от най-хубавите неща, които могат да се случат. Тук идват хора от цяла България, запознават се красотите на Странджа и нейните богатства, флора и фауна. Тази традиция трябва да се запази. За съжаление миналата година не успяхме да проведем празника заради пандемията. Тази година виждам, че хората с голям ентусиазъм са дошли. Има хубава програма, ще има и няколко похода по екопътеки. Това е добре, бъдещето на Странджа са туризмът и развлекателните програми, свързани с красотите, миналото и настоящето на Странджа“, каза Георги Бъклев от Малко Търново.

Фестивалът продължава и в неделя. Негови организатори са Природен парк „Странджа“ и община Малко Търново.


В категории: Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки