Родолюбци възстановиха със съдействието на НФСБ потрошената паметна плоча на Иларион Драгостинов


Родолюбци възстановиха със съдействието на НФСБ потрошената паметна плоча на Иларион Драгостинов
Снимки: Фейсбук
11 Май 2021, Вторник


Вандалският акт с оскверняването на мемориалния знак в местността Вратник бе извършен в навечерието на честванията на 145-годишнината от Априлското въстание

Автор: Десант

Строшената на три паметна плоча на главния апостол на Втори Сливенски революционен окръг Иларион Драгостинов в местността Вратник бе възстановена със съдействието на председателя на НФСБ в сливенското село Бяла Пламен Петров.



Драгостинов загива в района в битка с поробителя на 10 май 1876 г.

Вандалският акт с оскверняването на мемориалния знак в негова памет бе извършен в навечерието на честванията на 145-годишнината от Априлското въстание.

Това е третото подобно посегателство в Сливенския Балкан, след като бе открадната паметна плоча на Хитов и Левски от връх Българка, както и тази от хайдушкия извор Кушбунар, които също са възстановени.

Тези посегателства няма да ни спрат да продължим дългогодишната си инициатива „Паметни знаци на българската героика”, заяви областният координатор на НФСБ Доброслав Иванов.

10 май е знакова дата за родолюбците в Сливен. На тази дата през 1840 г. е роден славният Хаджи Димитър. Зам.-областният управител Димитринка Петкова и представители на местни организации поднесоха цветя на признателност пред паметника на националния герой.



Денят продължи с поход до историческия връх Вида в околностите на Котел, организиран от общинския съветник Захари Стоянов, в който взеха участие и представители на Туристическо дружество „Стоте войводи”. В района се намира крепостта Диавена, охранявала Котленския проход.




В категории: Репортажи , Добри Вести

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки