Ще ремонтират читалище „Дора Габе 1940“ в село Дъбовик


Ще ремонтират читалище „Дора Габе 1940“ в село Дъбовик
10 Май 2021, Понеделник


В духовното средище има музейна сбирка, посветена на именитата ни поетеса

Автор: Десант

Обществена поръчка за основен ремонт музейна сбирка и читалище „Дора Габе 1940“ в село Дъбовик, обяви Община Генерал Тошево. 

Сградата на духовното средище е построена през 1959 г. Тя съвместява няколко обществени дейности: зрителна зала за концерти, театри и събрания, библиотека и музей. Нейният облик, както и този на интериора й са характерни за архитектурата на 60-те години на ХХ в.

Състоянието й обаче към момента е доста окаяно. При предходен ремонт външното стълбище е  покрито с гранитогресни плочи върху настилка от мозайка, които сега са изпочупени, отлепени, с паднали или изкривени ъглови лайсни по стъпала. Между съществуващите стоманобетонни колони и настилката се е появила фуга. Бетоновите декоративни елементи на парапета са с паднала и обрушена
мазилка.

При входа на сградата, заради изпълнението на външната настилка се е образувало стъпало с височина 8-10 см.

По облицовката от дървена фурнирована ламперия във фоайето на петна прозират предходни  боядисвания, а на места има обрушена мазилка и боя. 

Към главния вход, от ляво и дясно, има две служебни помещения, които са изпълнени на насип, с гредоред. Подовете им са изгнили и пропаднали. Около прозореца има влага и паднала мазилка. Помещенията не функционират. 

Покритието от лак или боя върху дюшемето в Зрителната зала е изцяло протрито. По стените има изпълнени пана от дървена ламперия, които на места, където има течове, са деформирани. На сцената липсва част от паркета, а останалата е на ликета и силно износена. Всички завеси са остарели и износени. Те са закачени на метални проволки и трудно се движат. Управлението на две от тях е посредством система от макара и въжета, разположени в подпокривното пространство. Горната, хоризонтална част на сценичния портал е провиснала, обшивката му с плат е скъсана и замърсена.

В залата няма вентилатори и проветряването й се осъществява през прозорците, които по принцип трудно се затварят и са силно амортизирани. Блажната боя по тях е олющена.

Износен е и паркетът в зоната на балкона. 

Коридорът към гримьорните, а и самите те са застлани с износен мокет, като е лошо цялостното им състояние поради нерешен проблем с течове от покрива.

Лошо е състоянието и на книгохранилището към библиотеката.

Почти всички водосточни тръби са с дължина до ниво цокъл на сградата и се отводняват директно по него. На някои места липсват участъци от тръби. Във всички тези зони се наблюдава силно нарушена мазилка, до видима тухла. Поради тази причина е и основния теч в сутеренния етаж.

Самият покрив е покрит с много стари керамични керемиди, наредени още от създаването на обекта.
Към момента основните течове в сградата са в зоните на комините. Видим теч има и в зоната на фронтона на западната фасада от лошо изпълнена обшивка от поцинкована ламарина. В тази зона се наблюдават се откачени елементи от дървената обшивка на стрехата.

На места оградата е деформирана, наблюдават се и пукнатини, наличие на мъхове, като част от нея напълно липсва.

Всичко това ще бъде отремонтирано в изпълнение на обществената поръчка, която е пусната във връзка с проект: „Развитие и популяризиране на общото наследство“ по Съвместна оперативна програма „Черноморски басейн 2014-2020“. Тя е на стойност 311 468,60 лв. без ДДС, а срокът за подаване на заявки за участие в публичното състезание е 2 юни. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки