Бургаският етнографски музей се мести временно в нова сграда


Бургаският етнографски музей се мести временно в нова сграда
Снимки: РИМ-Бургас
05 Май 2021, Сряда


Това се налага поради предвидени консервационно-реставрациони дейности на постоянния адрес на  експозицията

Автор: Десант

От 12 май бургаският Етнографски музей ще посреща своите посетители на нов адрес. Това се налага поради предвидени консервационно-реставрациони дейности на постоянната сграда на етнографската експозиция на Регионален исторически музей Бургас.

Новият дом на музея е изключително красива стара сграда, построена през 1910 г. по проект на известния италиански архитект Рикардо Тоскани. В нея е живял един от кметовете на град Бургас от периода след Освобождението – Никола Александров.

Къщата е собственост на „Гранд Хотел и СПА Приморец“ и е предоставена за временно и напълно безвъзмездно ползване на Етнографския музей.

Освен като място за представяне на експозицията на музея, тук ще се пазят и всички материали от фондохранилището на Етнографския музей.



През 2018 г. сградата е ремонтирана и става част от културното пространство на града, под името „Прим Арт Център“. От тогава до днес, тя е била дом на редица изложби на съвременно българско изкуство, музикални събития, литературни четения и др.

В новата музейна сграда се планира да се организират уъркшопове, творчески работилници, възстановки на български обичаи, като екипите на „Гранд Хотел и СПА Приморец“ и Регионален исторически музей Бургас изявяват намерението си за съвместна дейност и по организирането на конкретни събития.

Етнографският музей очаква своите посетители на адрес: гр. Бургас, ул.. „Княз Александър Батенберг“ 12-14. Работното му време през май ще е от вторник до събота: 09:00 часа – 17:00 часа, а в неделя: 09:00 часа – 14:00 часа.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Светослав Илчов
07.05.2021 15:47:47
0
0
Още скорошна анти-българска ревизионистка статия в румънски печат (не знам дали този вестник излиза и хартийно или само онлайн):

Serenada Romaniei Mari

https://mesagerulneamt.ro/2017/09/serenada-romaniei-mari/
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки